Hur ska våra döttrar växa upp med en sund självbild när mammas självbild är beroende av ingrepp?

Ännu en i den långa raden perfekt size zero-bloggare ska operera brösten. Hon hejjas på av sina läsare med uppmuntran och floskler. "Du gör rätt!" ropas det men vad de egentligen säger är "du duger inte!" Och det är fruktansvärt sorgligt att läsa. Är vi så hjärntvättade och grundlurade att vi inte fattar hur jävla absurt det är att ta till kniven för att kunna känna sig snygg?

[...] argumentet "Tiderna förändras" måste vara den sämsta någonsin. Som att den förändringen kommer helt naturligt och är till gangn för oss kvinnor? - Therese

Det har gått så långt att man likställer botox, restylane och till och med ingrepp med smink och frisörbesök. Det har normaliserats så pass att det inte längre ses som speciellt märkvärdigt att "fixa sig", tvärtom det ses nästan som en självklarhet när man nått en viss ålder eller fött ett visst antal barn. 

Är det det här samhället vi lämnar i arv till våra barn? Kommer min dotter få se ut som hon gör när hon är 15 utan att ses som konstig eller ful? 30? Kommer hon känna sig normal? Ser man inte skillnad på smink och på att spruta in skit i läppar, panna eller pattar så har man tamejfan problem men gränserna blir alltmer otydliga och när mina barn blir vuxna så kommer andra normer tagit plats.

Är det konstigt att flickor på sju vill banta eller att unga tjejer på 20 sprutar in botox för att inte se gamla ut? Kraven blir bara mer och mer orimliga och i spetsen för det nya idealet står de här förebilderna.

[...] Hur hamnade vi här?! När man måste göra avancerade och riskfyllda kirurgiska ingrepp för att duga som kvinnor och människor? - Julia

Jag ogillar att göra det privata politiskt eftersom att det ofta lägger orimliga förväntningar och krav på den enskilda människan. Samtidigt kan man inte bortse från det ansvar man har som samhällsmedborgare men framförallt som förälder. Vad sänder vi för budskap till vår omgivning när vi själva bidrar till att de här skeva idealen upprätthålls och normaliseras? Vad förmedlar vi egentligen till våra egna barn när vi visar med all tydlighet att vi inte duger som vi är?  

Att det skulle handla om att man bara vill känna sig nöjd är ju kärnan i problemet; att man inte kan känna sig nöjd förräns man ändrat på just den där detaljen. Hur ska då min dotter kunna känna sig nöjd och bra med den där knölen på näsan, smala överläppen eller A-kupan i bh'n? Jag måste ju tänka på vilket sätt mina personliga val påverkar mina egna barns utveckling och självbild.  

Man kan få enorma problem med hälsan, livslånga handikapp och till och med dö av narkos, av ingrepp och av komplikationerna som uppstår efteråt. Infektioner, ärrbildningar, allergier, blodproppar. När utseendet blir så pass viktigt för ens eget välmående att man är beredd att riskera liv och hälsa för ett par större pattar så är det nåt som inte stämmer. Då har man skeva prioriteringar. Det krävs inte en utbildning i psykologi för att se vad problemet egentligen handlar om. Självkänsla och självhat. Och det går i arv.

Hur ska våra döttrar växa upp med en sund självbild när mammas självbild är beroende av en kniv? Hur ska våra döttrar växa upp och acceptera sina kroppar och utseenden när mamma inte gör det?


This, this is about my own some-day daughter. When you approach me, already stung-stayed with insecurity, begging, “Mom, will I be pretty? Will I be pretty? , ” I will wipe that question from your mouth like cheap lipstick and answer NO!

The word pretty is unworthy of everything you will be, and no child of mine will be contained in five letters. You will be
pretty intelligent, pretty creative, pretty amazing, but you will never be merely “pretty.”

Kommentarer
Postat av: ♥ ♥ ♥ BAMBI ♥ ♥ ♥

Haha, jag som precis bloggade om samma sak för lite över en timme sen.... Det är skrämmande att det är så många som hejja på Engla och inte ser problematiken kring det hela.

2011-11-20 @ 10:44:49
URL: http://bambi.blogg.se/
Postat av: Blixa

Kloka du :thumbup:Jag är kompis med min kropp och har nog aldrig haft tokkomplex förutom några år under tonåren trots att jag verkligen inte passar in i dagens ideal. Där har min mamma varit en klockren förebild utan att hon ens är medveten om det själv skulle jag tro. Det är på senare år som jag förstått att det måste ha haft betydelse för mig och min avslappande inställning till min kropp och mitt utseende.Men det finns två saker som gnager mig. Jag snusade och rökte som en galning under 15 år och det har satt sina spår på mina tänder. Lägg till en massa kaffe och rödvin. Så ja, jag skulle vilja bleka mina tänder. Just denna punkt har jag inte så svårt att acceptera hos mig själv men nästa grej: jag har så gaaalet smala läppar. Typ två streck bara och jag har aldrig kunnat ha läppstift. Jag kommer nog prova någon gång med nån filler. Jag vill så gärna känna hur det känns att ha "normala" läppar. Samtidigt får jag en liten existensiell kris varje gång jag tänker på det. Det är ju inte min sil, inte min grej att gör sånna saker. Jag har haft de ekonomiska möjligheterna att fixa läpparna i 12 år men fortfarande inte lyckats övertyga mig själv att jag ska prova. Verkligen splittrade tankar!2011-11-20 @ 10:49:08
Postat av: Sandra

Engla pratar du om, right? Men hur som helst du har fullkomligt rätt! (som vanligt alltså.)

2011-11-20 @ 10:51:26
URL: http://damii.blogg.se/
Postat av: Pernilla

åh, jag hoppas som fan på att du fortfarande bloggar den dagen jag får mitt första barn! du är asgrym! :-d

2011-11-20 @ 11:16:35
URL: http://melodyme.blogg.se/
Postat av: Sarah

Fast jag tycker nog ändå att det är viktigt att det politiska får bli privat, att vi tar ställning för det vi tror på och faktiskt lever som vi lär. Självklart ska vi fortfarande få vara mänskliga, få fela eller vad man vill kalla det. Det är ju ändå genom att göra vi kan visa omgivningen hur det bör vara (om man så är feminist, vegan eller vad det nu kan vara). Det tror i alla fall jag. Vi lever i en värld där allt för få vågar leva som vi lär (eller i alla fall påstår oss stå).

2011-11-20 @ 11:27:56
Postat av: Lisa

Jag tycker du har delvis rätt - jag tycker också att det har gått alldeles för långt men jag tycker ändå att det är bra att ingreppen finns. Jag tycker inte det är sunt att unga tjejer till höger och vänster opererar sig och tror att dom kommer må bättre - lite kanske men det ligger ju i huvudet hos oss, man måste lära sig att tycka om sig själv fast det är ju inte alltid det går. Precis som att man kan känna att man är född i fel kropp så kan man ju känna att kroppen inte är fullständig, dvs att man kanske önskade att man hade lite större BH kupa.Jag har själv suttit och funderat på om jag ska eller inte då jag alltid avskytt mina bröst men samtidigt vill jag inte då jag är rädd för smärtan, ev komplikationer osv och jag försöker tycka om min kropp - jag har ammat två barn och dom ser inte ut som dom en gång gjorde men mitt upp i all hets tänker jag ibland.. se så fina och friska mina barn är på grund av vad mina tuttar åtstadkommit :) varför förstöra dom

2011-11-20 @ 11:27:59
Postat av: Johanna

Enig. Men har man läst Englas blogg från start så vet man vilket SKEV syn hon har på kroppen, speciellt sin egen. Hon skulle aldrig acceptera ett uns extra fett på kroppen. Sorgligt. Å att bli påhejjad av osäkra läsare... scary! Men det är knappt lönt att skriva ngt i hennes blogg, för då blir man bara påhoppad. Å de kommentarerna tar hon inte bort, bara de som hon tycker handlar om henne. Dubbelmoral

2011-11-20 @ 11:32:54
Postat av: Anonym

Har läst din blogg sedan min son var några månader gammal (han är lika gammal som Ninja) och jag var frälst från första stund, tack vare att jag fann dig så har jag fått en sund syn på föräldraskap och jobbar hårt med just genustänket...Var på tvåårs kalas igår och för första gången så lade jag märke till alla genusfällor! Jag märkte alla "fel" som alla gjorde och jag måste erkänna att jag blev förbannad ivändigt! Jag blev så jävla irriterad att jag t.o.m sade ifrån några gånger!Min son ville t.ex inte sitta still och äta sin hamburgare, då var min mor snabb att säga åt honom att "de andra barnen äter sina hamburgare, ska du inte göra som dom?" sen så blev min son lite sur och knuffade ett annat barn, min pappa sade då att "pojkar är sådär, dom är stökiga" ungefär som att det ursäktade att han knuffade ett annat barn!Ja sådär fortsatte det och jag blev så jävulskt irriterad att jag var tvungen att fräsa åt min karl om detta men han sade att "su kan inte bestämma över andra" och det har han rätt i vilket gör mig ännu mer irriterad!!Funderar på att välja ut några bra texter från din blogg, sammanställa dem och skriva ut åt familjen så de kan läsa hur vi vill ha det... kan man göra så? Är det ok med dig?Sen undrar jag, när du ska köpa leksaker/kläder i present till ett annat barn, väljer du då könsneutralt oavsett hur barnet uppfostrats? Om vi säger, en tjej som älskar rosa och prinsessor, köper du då det åt henne eller vad köper du ?

2011-11-20 @ 11:34:13
Postat av: Anna

Heja! Jag tänker länka till det här inlägget bara så du vet! :D

2011-11-20 @ 11:37:13
URL: http://imfeelingalittlepeculiar.blogg.se/
Postat av: Emilia

Jag vill egentligen inte säga att jag tycker synd om Engla, för jag vet själv hur förnedrad jag känner mig när någon tycker synd om mig, men jag gör verkligen det. Jag tycker så jäkla synd om henne, för allt det där självföraktet lyser igenom så himla mycket. Jag tycker Engla verkar vara en så otroligt rar människa med de bästa av intentioner och det är så trist att hon ska behöva känna den där pressen på sig att allt ska vara perfekt. Jag aktar mig dock väldigt noga med att döma, för jag inser att jag själv är nästan precis lika illa däran.

Det där stora, svarta hålet i bröstet som bara växer och växer och man tänker "bara en pryl till, bara ett plagg till" och "när jag fixar det här kommer jag vara helt nöjd"! Men helt nöjd blir man aldrig, för det är inte något fysiskt som ska fixas.

Jag själv är väldigt o-nöjd med min näsa och är helt övertygad om att jag inte kommer må bra förän den är opererad. Samtidigt vet jag ju, även fast jag försöker förtränga det, att när näsan är gjord kommer jag bara hitta ett nytt fel.

Vad fan är mitt problem egentligen?

Jag har ju verkligen INGEN i min närhet som vare sig har bantat eller genomgått estetisk kirurgi.

Fan, min släkt och mina vänner sminkar sig knappt.

Hur blev det såhär?

Fast nu när jag tänker efter har det nog helt andra orsaker. Som rädsla för att bli lämnad, som grundar sig i barndomen och så vidare. Ja jag säger då det, det är fan inte lätt när det är svårt.

2011-11-20 @ 11:39:34
Postat av: M

Jag förstår att hon gör det.

Jag har haft cancer och fick genomgå en operation som förändrade mina bröst helt.

Det är inget som någon annan kan se om jag inte tar av mig tröjan, men jag vet om det och känner avsky varenda dag.

Jag har blivit erbjuden en operation för att rätta till detta och det kommer innebära att mina bröst blir lite större och det erbjudandet har jag tackat ja till.

Men enligt er så ska jag tacka nej till detta och bara acceptera att mina bröst helt enkelt förändrats.

När min dotter frågar mig varför jag gjorde en operation så ska jag stå med rak rygg och berätta varför.

Bloggaren du skriver om är ingen liten brud som gör en bröstförstoring för en killes skull.

Det är en vuxen kvinna med stabilt liv som förmodligen lagt mycket tanke bakom sitt beslut.

Du kan omöjligt ha en aning om hur hennes bröst ser ut när hon tar av sig kläderna och du har ingen aning om hur det får henne att känna sig.2011-11-20 @ 11:48:41
Postat av: M

Jag förstår att hon gör det.

Jag har haft cancer och fick genomgå en operation som förändrade mina bröst helt.

Det är inget som någon annan kan se om jag inte tar av mig tröjan, men jag vet om det och känner avsky varenda dag.

Jag har blivit erbjuden en operation för att rätta till detta och det kommer innebära att mina bröst blir lite större och det erbjudandet har jag tackat ja till.

Men enligt er så ska jag tacka nej till detta och bara acceptera att mina bröst helt enkelt förändrats.

När min dotter frågar mig varför jag gjorde en operation så ska jag stå med rak rygg och berätta varför.

Bloggaren du skriver om är ingen liten brud som gör en bröstförstoring för en killes skull.

Det är en vuxen kvinna med stabilt liv som förmodligen lagt mycket tanke bakom sitt beslut.

Du kan omöjligt ha en aning om hur hennes bröst ser ut när hon tar av sig kläderna och du har ingen aning om hur det får henne att känna sig.2011-11-20 @ 11:48:50
Postat av: D

Tack Lady Dahmer!

Du gav mig precis tonvis med inspiration till ett arbete jag skriver i en modekurs (ska självklart använda dig som källa. Här ska vi inte sno några tankar!). Och inte nog med det, du gav mig personligen också massor av kraft att fortsätta jobba med mig själv och mina komplex.

Fortsätt skriva! Det du gör är så otroligt viktigt. Glöm aldrig det.

2011-11-20 @ 11:56:23
Postat av: Nina

Jag tycker att det egentligen är så himla ologiskt att så många kvinnor verkar skämmas och vilja dölja och operera saker som har förändrats med kroppen efter att man har fått barn.I många kulturer ses t.ex. hängbröst som vackert och ger hög status för att det visar att man har fött och närt barn och fört mänskligheten framåt!I västvärlden vill man utplåna minsta tecken på att man gått igenom en graviditet, som samhället samtidigt förväntas varje kvinna att göra. Bristningar, extra skinn på magen, hängbröst borde ju egentligen visas upp med stolthet: "Jag har minsann klarat mig igenom en hel graviditet och fört det här tvivelaktiga släktet vidare". Det borde inge pondus och respekt. Men nu tjänar bantnings- och plastikindustrin stora pengar.

2011-11-20 @ 11:58:34
Postat av: Christer Romson Lande

Jag är inne på tankar lite åt M:s håll. Felet är ju inte om någon enstaka person förändrar sitt utseende, utan att ständigt (inte bara från mamma utan samhället i stort) koppla känslan att man själv (eller någon annan) duger till sitt (eller den andra personens) utseende.Jag tar själv till kniven (eller egentligen rakbladet) för att känna mig snygg, men jag tror inte att någon skadas av det, för jag vet att jag duger även om jag är orakad. Det är ingen stor grej. Och, ja, jag inser att jämförelsen mellan att raka sig och att förstora brösten är usel på många sätt. (I det här utseendesammanhanget är jag benägen att säga att den suger fett).

2011-11-20 @ 12:05:59
Postat av: Sofia-mamma till Vilja och bf 28/3-12

Det är svårt det här. Jag önskar att alla kunde vara nöjda med sina kroppar efter barnfödande och ammande osv.Jag är själv väldigt kluven i frågan. Jag har gått ner mycket i vikt och efter min graviditet vill jag gå ner 15 kilo till = ÄNNU mera lös hud. Mina bröst är enbart skinn som hänger men så pass mycket skinn att det kanske är en stor c kupa men jag får mycket problem med svamp under huden,det kliar och skaver och jag måste använda mycket för att få bort det.

Nu har jag en gravidmage men innan det började jag få problem med hängbuken. Jag är livrädd för en ev. operation men samtidigt,ska jag dras med svamp hela livet,klåda och irriterad hud? Är ju såklart kanske inte samma som en skönhetsoperation men skulle jag göra både brösten och magen så hade jag såklart blivit mer nöjd med mig själv,sorgligt nog. Inte kul att se allt skinn som det känns nu.

2011-11-20 @ 12:08:53
URL: http://www.fran3till4.blogspot.com
Postat av: Josefine

Ja, det är rätt trist att utveckligen gått åt det håll som den gjort, att allt handlar om utseende. Absolut. Men jag tror inte att problemet i sig är att folk gör ingrepp. Jag tror inte på att lägga fokusen där.Det finns mycket farligt man kan göra med sin kropp, som att satsa på att bli världens tjockaste människa eller tatuera hela kroppen inklusive ögonen, för att ta upp två exempel som folk gjort. Inget av detta är direkt hälsosamt men varför är det ingen som upprörs över detta? Jo, för att det inte finns en NORM eller ett IDÈAL i samhället som säger att man "ska" göra det. Att man "ska" se ut så.Fokusen bör därför läggas på att delvis förändra idéalet(att ge oss fler ideal än den smala, vita kvinnan med stora bröst), OCH att ta bort hybrisen runt utseenden. Att sluta göra det till en sån viktig sak, både privat och i media.Slutsats: Folk kommer alltid vilja, och göra, farliga saker med sina kroppar. Det vi kan göra är att ge dom ett rättvist val att låta bli.

2011-11-20 @ 12:31:22
URL: http://josefineeb.blogg.se/
Postat av: Anonym

M: Men är det inte skillnad ändå, du har haft cancer och fått op pga av det. Engla vill op för att "passa in i mallen". För att hon gjort det friskaste som finns, fått barn å ammat. Dina bröst skulle kanske aldrig bli "normala" eller som förr medans en fd gravid mammas bröst kan ändras under flera år. Englas pojkar är bara ett år... Å att gå ner 35 kg så snabbt som hon gör, medför även att brösten går ner. Men att stressa med en op för det känns kanske... jag vet inte. Hon har ju bröst, det har vi ju alla sett. Man måste nog skilja på medicinska ingrepp å ingrepp bara för att se snygg ut.

2011-11-20 @ 12:36:23
Postat av: sara

M:

Att återställa sina bröst efter en canceroperation är lite en annan sak tycker jag, än att operera tuttarna för att man inte vill att det ska synas att man ammat (för HERREGUD om en 3-barnsmor inte har lika snygga bröst som en tonåring). Själv vet jag inte hur jag skulle gjort om jag fått brösten borttagna/förändrade efter sjukdom, men jag har ammat tre ungar & i princip ammat bort allt vad bröst heter. Och jag skulle aldrig drömma om att göra en bröstoperation. För det sjuka i att utsätta sig för en potentiellt farligt kirurgiskt ingrepp helt i onödan. För att jag inte ser något attraktivt i konstgjorda kroppsdelar. För att jag aldrig igen med någon trovärdighet skulle kunna prata med mina barn om att utseende saknar betydelse. För att jag faktiskt inte behöver ett par snygga bröst till något särskilt. Och för att jag är lite stolt över mina fula tuttar - stolt över att min kropp kunnat föda tre fina ungar. Det är något som får lämna spår.Tycker det är otroligt sorgligt att vuxna människor "med stabilt liv" lägger sitt självförtroende i utseendet. För det är ju något som garanterat kommer försvinna med tiden.

2011-11-20 @ 12:49:54
Postat av: Rebecca

Det är svårt det där. Jag HATAR mina tänder, jag har i flera år tyckt att jag ser konstig ut när jag ler och VARJE gång jag ler eller skrattar tänker jag på hur fruktansvärt fult det ser ut. Ja, jag tänker trycka i tandfasader i munnen som kändisarna gör när jag får råd för jag orkar inte gå runt och oroa mig för att le eller skratta eftersom det ser så konstigt ut. Det spelar ingen roll hur bra självkänsla man har heller, det ser fortfarande så jävla fult ut och det känns inte ens som jag.2011-11-20 @ 12:50:40
URL: http://lifeofrebecca.blogg.se/
Postat av: Mella

Jag fick tidigare i år veta att två kvinnor i min familj (en äldre och en yngre) har genomgått bröstoperationer. Jag skriver "kvinnor i min familj" för att inga hänga ut någon, men det rör sig om väldigt nära familjmedlemmar. Den yngre tjejen hade förstorat och den äldre hade bara fyllt ut. Den äldre kvinnan är en person jag betraktar som oerhört stark och ser upp till jättemycket, och det blev extremt chockad när hon berättade det för mig. Hon var i mina ögon den sista personen på jorden som skulle göra något sådant!

Den första tanken som dök upp i mitt huvud när chocken hade lagt sig var "borde jag också?". Och detta från att aldrig ha tänkt tanken.Jag tycker verkligen det är knäppt att man lägger sig under kniven för att se ut som man gjorde innan man fick barn. Men samtidigt kan jag inte lova att jag själv inte kommer göra det när jag har blivit mamma. Även om jag hoppas av hela mitt hjärta att jag då har självförtroendet och styrkan att stå emot.

2011-11-20 @ 12:54:12
URL: http://mellas.se
Postat av: L

Engla ser ut att ha ungefär lika små bröst som jag har, kanske något större. Jag är nöjd med mina bröst. Hade jag haft Englas kropp i övrigt så hade jag varit överlycklig.Så ja, jag tycker att det hela känns jävligt tragiskt. Jag har själv sedan jag kom i puberteten till och från varit missnöjd med hur jag ser ut, den senaste tiden har jag dock börjat acceptera mig själv mer och börjat se min kropp för de egenskaper den har istället för hur den ser ut. Jag är idag 23 år och börjar äntligen bli tillfreds, hade jag dock växt upp med en mer utseendefixerad omgivning och utan feministiska värderingar hade jag antagligen fortfarande varit lika fixserad vid det yttre som för några år sen.Jag tycker att det är tragiskt med kvinnor som är äldre än jag men ändå är lika nojiga kring sitt utseende som tonåringar.

2011-11-20 @ 12:59:18
Postat av: Hanna

Jag håller med dig till stor del LD. Jag tycker det är fruktansvärt att unga tjejer ska skönhetsoperera sig och även mammor. Däremot så kan skönhetskirurgiska ingrepp faktiskt hjälpa. jag täker då framförallt på de som haft cancer och som blivit av med sina bröst att de ska få nya, samt de som är så sjukligt feta att de måste ta bort en del av magsäcken.

2011-11-20 @ 12:59:22
Postat av: Hanna

Jag håller med dig till stor del LD. Jag tycker det är fruktansvärt att unga tjejer ska skönhetsoperera sig och även mammor. Däremot så kan skönhetskirurgiska ingrepp faktiskt hjälpa. jag täker då framförallt på de som haft cancer och som blivit av med sina bröst att de ska få nya, samt de som är så sjukligt feta att de måste ta bort en del av magsäcken.

2011-11-20 @ 12:59:32
Postat av: M

Sara: men principen är ju den samma, både jag och engla vill förändra våra bröst för att vi är missnöjda.

Varför ska de göras så stor skillnad på anledning?

Du har absolut ingen aning om hur hennes bröst ser ut, du vet inte om där ligger mer än amning bakom hennes beslut.

Bara för att hon bloggar så behöver det inte betyda att hon skriver ut allt.

Hon känner kanske samma ångest och avsky över sina bröst som jag gör.

Dessutom är det en massa förutfattade meningar om Engla och hennes liv som gör att så många reagerar såhär.

Englas blogg är inget jag själv läser men jag kan inte låta bli att reagera när folk beter sig så jävla illa mot varandra.

Vuxna människor som lägger sig i och dömer andra vuxna människors beslut.

2011-11-20 @ 13:09:13
Postat av: sandra

M: Du har ju haft cancer och vill återställa dina bröst, det är en stor skillnad på samma sätt som jag tycker att folk med gom spalt eller folk efter olyckor ska har tillgång till plastik, det är ju helt fantastiskt. Felet är ju idealet, att man inte klarar av minskade bröst till följd av amning. Detta är ju helt normalt och helt naturligt men ändå ska det likställas med sjukdom och missbildning som måste opereras bort, precis som rynkor och andra ålderstecken.

2011-11-20 @ 13:10:20
Postat av: Amelie

Hon försöker köpa sig lyckligare, som vanligt. Så sorgligt att hon hela tiden letar efter saker, kläder, skor, kroppsdelar som hon saknar. Tror hon verkligen att ett par perfekta bröst skulle göra henne gladare? Efter operationen kommer hon hitta något annat att må dåligt över, garanterat! Självkänslan sitter inte i brösten!

2011-11-20 @ 13:14:13
Postat av: sandra

M: igen, vi hann skriva samtidigt. Nej vi vet inte om det ligger annat bakom hennes beslut men eftersom det är ammning som hon anger som anledning och väljer att gå ut med så får vi ju utgå från det när vi ifrågasätter

2011-11-20 @ 13:14:20
Postat av: Tette Merio

Den här diskussionen - exakt som du skrivit den - har jag fört oooootaliga gånger senaste snart 10 åren, i diverse forum (och även IRL såklart) och har varje gång mötts av tjejer/kvinnor som inte kan se problemet i ett vidare perspektiv än just till sina egna tuttars (eller vilken del det nu må vara de inte står ut med). Det är så tröttsamt, tröttsamt att behöva traggla samma sak för döva öron, "Det är inte just DINA operationer jag pratar om nu, utan fenomenet, den ut(in)veckling som skett och det relativt snabbt dessutom!", gång efter annan och till det får höra att man bara är avundsjuk och bitter. Suck!Det är precis det här jag alltså sedan länge befarat, att dessa skönhetsingrepp ska börja ses som något normalt inom kort och att det såklart i sin tur då för med sig en större press på dem som försöker acceptera sig som de är."Men det är väl jättebra att alternativet finns, för dem som har så svåra komplex att de inte kan leva med dem?!", har jag hört sägas många gånger men nej, jag tycker fan inte det (om man inte genom sjukdom/olycka berövats kroppsdelar eller demolerats på andra vis - då är det bra!).

Innan det var så lättillgängligt och "normalt" med plastkirurgi så verkade folk inte lida av sina komplex till den grad att de ville dö. Med tillgängligheten ökar komplexen än mer för ... varför skulle man ens försöka leva med sin kropp så som den är skapt när man bara kan kasta upp (låna oftast) pengar och få det fixat i ett kick? ... :-/"Jag opererar mig för MIN skull", är en annan mening som OFTA kommer upp. Mmm, eller hur. Brukar då alltid kontra med att "Om du bodde på en öde ö, utan mediapåverkan, utan andras granskande blickar ... tror du verkligen att du skulle lida då av att se helt naturell ut?"Som jag skrivit förut här i bloggen, så känns det gott att se att diskussionen fortlöper, även om jag själv blivit för lat, gammal och trött :-o för att på allvar orka föra den framåt. Kanonbra! :-):thumbup:/Tette.

2011-11-20 @ 13:17:15
URL: http://www.tettemerio.se
Postat av: Emma S

http://feministryangosling.tumblr.com/post/11355876787#notes-containerBästa bilden, checka in bra budskap!

2011-11-20 @ 13:20:00
Postat av: M

Sara: det som gör mig så irriterad är det här dömandet, man kan aldrig veta vad som ligger bakom andra människors beslut.

Man kan aldrig veta hur en annan människa mår eller känner och jag tycker det är en ful egenskap att försöka trycka till människor som gör något man själv tycker är konstigt.

Jag bor i en liten håla och snacket kommer säkert gå när mina bröst blivit fixade, en del vet inte om cancern och en del kommer inte koppla ihop ingreppet med cancern då jag måste vänta x-antal månader innan operationen kommer göras,

Och hade någon som lady d skrivit ett sånt inlägg till mig eller kommit med någon kommentar hade jag blivit galen.

Ingen kan veta vilken resa jag haft och har därför ingen rätt att döma mig.

Och jag står fast vid att principen är den samma, jag vill ändra mina bröst för att jag är missnöjd det vill Engla med.

Antingen är det ok att man fixar till sin kropp eller så är det inte det.

2011-11-20 @ 13:22:14
Postat av: Tette Merio igen

Du/ni såg väl Mia Skäringers "Dyngkåt och hur helig som helst"-show? Speciellt öppningsnumret är helt underbart. Lägger en länk till det här :-):

http://youtu.be/BbU2Hd2KJL0/Tette.

2011-11-20 @ 13:26:10
Postat av: Blixa

Innan jag blev gravid med första barnet hade jag typ inställningen "visst hade varit kul med lite större bröst och hade jag 40 000 som bara låg och skräpade skulle jag kanske göra det". Sen blev jag gravid, mådda illa som en apa och gick ner en massa i vikt i början samtidigt som mina bröst växte två storlekar. Jag blev väldigt förvånad över den uppmärksamheten jag fick. Karlar som jag mötte på trottoaren som bara hade ögonen klistrade på urringningen. Ännu mer förvånad blev jag nog över att jag avskydde den uppmärksamheten. Rätt glad att jag upptäckte det innan 40 000 ramlade ner från himlen =) (vilket jag fortfarande väntar på btw)Jag är klyven i frågan och har varit det i flera år. Jag kan känna att eftersom min lycka och sjävkänsla inte hänger på det faktum om jag skulle fylla ut läpparna eller inte så är det mer ok. Har man sådana problem med sitt utseende att det hindrar en från att vara lycklig och leva sitt liv fullt ut kanske man ska söka professionell hjälp innan man lägger sig under kniven... fast jag vet inte, kanske finns det vissa som fixar en sak och sen är nöjda och inte flyttar sitt komplex till en ny kroppsdel.Min lillasyster fick en oförklarlig ansiktsförlamning när hon var 17 år som inte gav med sig på ett bra tag och då fick hon botox under nått år. Men när 20-åriga tjejer dödar sin ansiktsmimik med botox då är det nått galet.Men klart är att man måste titta på varje enskilt fall. Kan inte för mitt liv begripa att kvinnor kan operera sina underliv av kosmetiska skäl. Men sen såg jag en plastikkirurg prata om ett fall med en 14-årig flicka som hade 12 cm långa inre blygdläppar och led hemskt av detta och hon opererade sig. Så att bara säga att det rätt eller fel funkar ju inte.

2011-11-20 @ 13:32:22
Postat av: Malin Aurora

Håller med dig, det är helt fruktansvärt. Jag blir rädd av att tänka på vad dagens barn kommer att växa upp i för samhälle.

2011-11-20 @ 13:36:02
URL: http://vildblommor.blogg.se/
Postat av: OddPixie

OT: Men jag är fortfarande nyfiken på vad du skulle välja att jobba med, om du var tvungen att välja ett vanligt "9 to 5"-jobb?

2011-11-20 @ 13:38:27
Postat av: prinsessanadia - Är för skönhetsoperationer!

Riktigt så är det väl inte.. Dom säger inte att hon inte duger, utan dom väljer att stötta henne i ett val hon redan har gjort. Hon hade nog inte mått bättre av att alla skrek "du är dum i huvudet! Gör det inte! Förstör inte dig själv, du är ju fin som du är!". Vill man ändra på något och tror att man kommer må bättre av det, så är jag helt för att man ska operera sig.

2011-11-20 @ 13:39:45
URL: http://www.prinsessanadia.se
Postat av: Emelie

OT: Har du läst denna , lite gammal men ändå..förskräckligt! http://www.expressen.se/debatt/1.1930217/hemmapapporna-ar-livsfarliga-for-barnen

2011-11-20 @ 13:47:11
URL: http://umbrellastormm.blogg.se/
Postat av: L

M: Men jag tror inte att poängen här är att det inte är ok att operera sig. Poängen är att det blir allt mer vanligt att folk opererar sig även när de ser helt vanliga ut. Engla påstår att hon opererar sig för att hennes bröst blivit så små, ändå har hon en kropp som passar med små bröst, de flesta som är så smala som hon har små bröst, det är snarare normalt än ickenormalt så att säga.Det hon gör när hon opererar sig är (vare sig hon vill det eller ej) att säga till alla kvinnor om läser hennes blogg att "om du har små bröst då är det något fel, något som borde åtgärdas för att det ska se rätt ut".Och om hon vill operera sig så får hon det, men det hindrar inte faktumet att vi tycker att det är tragiskt att allt fler kvinnor gör så trots att de redan ser väldigt bra ut, att utseendet blir allt mer viktigt. Och det finns en stor skillnad där mellan att operera sig för att passa in i idealet och att göra det för att man har råkat ut för en olycka eller förändrats på grund av en operation, jag hoppas att du förstår vari den skillnaden ligger.

2011-11-20 @ 13:48:08
Postat av: sara

M:

Men du kan inte mena att canceroperation & allmänt missnöje är precis lika goda skäl att operera sig? Jag tycker det är bra att det finns plastikkirurgi efterersom det låter människor med svåra skador/missbildningar leva normala liv istället för att behandlas som freaks. Men "onödig" kosmetisk plastikkirurgi tycker jag bara är dåligt. Precis som någon annan skrev, så tror jag att folks komplex och "illamående" ökar just för att möjligheten finns att göra något åt det. Förr lärde man sig att leva med sina skavanker, nu förväntas man göra något åt dem.

Däremot dömer jag inte nån enskild människa för att hen tar till plastikkirurgi. Jag tycker det är otroligt sorgligt att folk gör det, men jag kan också se det begripliga i att göra det i det ytliga samhälle vi lever. Om Engla (vars blogg jag aldrig läst förutom hennes senaste bröstinlägg)har tusen hemliga skäl att ändra sina bröst struntar jag faktiskt i. Jag tycker det är sorgligt att hon gör det i vilket fall. Däremot fördömer jag henne inte eller säger att hon är en dålig människa. Tycker mer att det är ett ruttet samhälle som får henne att känna som hon gör & som uppmuntrar sjuka lösningar på hennes problem.

2011-11-20 @ 13:52:18
Postat av: Anonym

L: självklart förstår jag att det finns en skillnad, och jag förstår att många läser Englas blogg och kan känna att de inte duger,

Men samtidigt så är det faktiskt inte Englas bekymmer egentligen.

Hon är vuxen och måste få leva sitt liv på de sätt hon tycker passar henne sen får man som förälder göra sitt yttersta med att lägga en bra grund för sina egna barn

Sen vet du ju inte hur englas bröst ser ut när hon inte har bh och tröja på.

Dom ser kanske hemska ut i hennes ögon, dom hänger kanske på ett visst sätt som orsakar bekymmer (som någon annan här uppe skrev att hon hade problem med svamp osv).

2011-11-20 @ 13:58:41
Postat av: Linda K

Du har så förbannat rätt. Det är läskigt att sånt här sker i samhället! Varför gör man detta mot sig själv?Skulle vilja tipsa dig om en blogg som är väldigt bra. Hon kanske kan börja blogga här hos er? Har sett att hennes säner har rosa prylar och att hon totalt skiter i vad andra tycker. Emma-Lou heter hon, och bloggar på WWW.finest.se/emma-lou

2011-11-20 @ 14:20:50
Postat av: Sanna

Gäller det här även för män som väljer att operera sig? Fixa hårinplantat? Fixa näsan?

Det här känns bara som ytterligare ett "alla kvinnor ska vara förebilder för alla kvinnor och flickor".

2011-11-20 @ 14:23:04
Postat av: Tessa i höghuset

Fan, det är dags för en motreaktion! Kan inte alla vi med platta bröst visa upp oss, utan push-up och inlägg. Det är dags att normalisera platta, sladdriga bröst precis som hår under armarna och tjocka lår. Jag börjar: http://femitio.blogspot.com/

2011-11-20 @ 14:44:22
URL: http://femitio.blogspot.com/
Postat av: Ina

Alltså.. Jag är så trött på argumentet "Jag gör det för min skull". Vet inte om Engla kör med det då jag inte har läst bloggen, men det är ett vanligt argument. Förutom att jag inte alls tror på det så finns det ytterligare en dimension. Hur påverkar en bröstoperation grannflickan, arbetskompisen och barnens kompisar? Om en helt frisk människa med en normal kropp måste ändra på sig kanske vi fler som aldrig ens hade tänkt tanken får för sig att de "måste". Kan man inte gå ihop och bekämpa alla jävla ideal så alla kan se ut som de gör naturligt utan att bli retade eller känna att de inte passar in? är vi så egocentriska idag att vi måste göra allt för vår egen skull?

2011-11-20 @ 15:20:32
URL: http://snowstars.blogg.se/
Postat av: malin

jag fullkomligt hatar min näsa. den är hemsk. enligt mig. många gånger har jag funderat på att operera den men sen har tanken slagit mig att hur i hel avärlden ska jag förklara för min kommande dotter eller son att han/hon är fin precis som han/hon är när jag själv har opererat mig? det går ju inte. så jag försöker istället vänja mig. acceptera näsan som den är och tänka att jag är vacker precis som jag är...

2011-11-20 @ 15:24:06
URL: http://malinst.blogg.se/
Postat av: Sanna

Sen undrar jag vad en "perfekt size zero-bloggare" är.

Kan hon hjälpa att hon har en liten storlek?

2011-11-20 @ 15:28:15
Postat av: Elin

Vad mammor gör betyder inte automatiskt att det påverkar döttrarna. Jag vet inte om du såg mitt inlägg hos Engla, men jag är 22 år och min mamma är 50. Hon har fött sex barn. Jag fick reda på för någon vecka sedan att hon för ett par veckor sedan gått och förstorat sina bröst. Snacka om att jag blev paff!? Här har jag år efter åt gått och trott att det är det sista hon skulle göra. Hon är liten i sig, 45 kg till 160 cm, det säger väl allt? Hennes kropp SKA inte heller ha några bomber när den är så liten i sig, och att brösten är som dom är, är ju just pga alla barn hon fött? Inget konstigt tycker jag, och har aldrig tyckt. Bara naturligt.Men nu, när jag fick reda på att hon gjort detta bakom allas ryggar och inte heller hade tänkt berätta det (fick veta av min lillebror över nätet, han bor med henne) blev jag väldigt besviken. Jag trodde hon hade lite mer vett än så. Jag sa det till henne, att varför lever hon inte som hon lär? Jag har alltid blivit uppvuxen med att vi alla duger precis som vi är. Hon blev aggressiv tillbaka mot mig och sa att det är hennes beslut och hennes liv, och att hon har mått dåligt över "dessa urmjölkade bröst" i så många år. Så ja, vad ska man säga egentligen... Tragiskt? Det jag egentligen ville säga var att min mammas beslut om detta har inte påverkat mig ett dugg. Jag vet och är bättre än så.

2011-11-20 @ 15:29:22
Postat av: Anonym

Ina: det är faktiskt inte säkert att en bröst op påverkar grannens barn eller ens barns kompisar osv.

Min mamma gjorde en bröst operation när jag och mina syskon var små och det fick jag reda på när jag var 26.

Jag hade ingen aning om det och inte mina syskon heller.

Nu fungerar ju inte det i englas fall då hon redan lagt upp info på bloggen.Men inte alla gör bröst stora som vattenmeloner.

2011-11-20 @ 15:31:50
Postat av: Maria

LD - jag nöjer mig med att säga: Så Jäkla Bra Skrivet!! :-)

2011-11-20 @ 15:46:26
Postat av: LADY DAHMER

sanna ja det kan hon faktiskt hjälpa. Det är hon som späkt sig och hårdtränat för att bli så liten. Men det är ganska irrelevant dock, för poängen var att en person som redan ÄR välskapt ändå känner ett behov av att operera sig.

2011-11-20 @ 15:51:20
Postat av: LADY DAHMER

sanna det är onekligen en annan problematik kring kvinnor och kvinnors val. Inte för att kvinnor ska ha mer ansvar på sig, för DET håller jag inte med om. Men för att flickor och kvinnor har annan slags press på sig än män. Och påverkas således på andra sätt. För män är det kanske viktigare att vara förebild på andra sätt, t.ex visa sina söner att det är ok med känslor.

2011-11-20 @ 15:53:34
Postat av: karlbergarn

Det där filmklippet får mig alltid till tårar!

2011-11-20 @ 16:34:30
Postat av: Amanda

Det här borde jag skriva ut och hänga vid badrumsspegeln. Särskillt för framtida bruk när jag fått barn och kroppen förändrats. Ja så gör jag nog!

2011-11-20 @ 16:38:40
Postat av: Miss O

Sverige tar efter USA mer och mer...

2011-11-20 @ 16:43:09
URL: http://www.finest.se/olessia
Postat av: Anna

Men HUR orkar man bry sig så mycket? Det är uppenbarligen inte era barn som får växa upp med en skönhetsopererad mamma, och om Engla VILL operera brösten, VARFÖR kan inte alla bara låta henne göra det? Det är hennes eventuella misstag, inte erat. Ni borde väl för tusan ha viktigare saker i era egna liv att tänka på.

2011-11-20 @ 16:43:51
URL: http://anna-lj.blogspot.com
Postat av: Sanna

När har hon späkt sig? Hon hade anorexi tidigare, det kan hon iaf inte hjälpa.

Nu går hon promenader och verkar äta normalt. Vad är det för fel på det?

Varför ska bara fula och vanställda få operera sig? Det är väl dubbelmoral om något. Vill man inte ha hängpattar och väljer att operera sig så tycker jag att folk ska skita i det. Respektera andras val även om man inte håller med. Precis som när Dennis M hackar på dig om ditt val att inte raka dig.

2011-11-20 @ 16:45:42
Postat av: Antonia

Jag läste hennes blogg för några år sedan och då var hon öppen om att hon har haft anorexia. Det, till att börja med, beror ofta på att man har sned syn på sin kropp så att Engla nu ska genomgå skönhetsoperation känns ganska... Förståeligt, om man ser till hennes historia att se ut på ett visst sätt. Stackars Engla, att må så dåligt över sin kropp. Och att alla sen skriker att "man får göra som man vill, jag gör det för min skull!" gör det ännu sorgligare för inte är det för sin egen skull man fixar brösten, och gör man det så kanske man borde bättra på det psykiska. Nästa steg blir att "näsan är sne, läpparna små, tänderna gula, hakan ful, kindbenen icke-existerande, ansiktet hängande, ögonen hängande" och att man gör även det "för sin egen skull"...

Som någon innan sa, skulle det ha spelat roll på en öde ö?

2011-11-20 @ 16:59:15
URL: http://monosexualism.wordpress.com
Postat av: LADY DAHMER

sanna jag tycker inte att fula ska behöva operera sig själv heller. "får" tänker jag inte diskutera för var och en FÅR göra som de vill. Det jag kritiserar är fenomenet i sig, grunderna och idealen samt det ansvar man har i sin föräldraroll.Att jag påpekar bloggarens fördelaktiga yttre är ju just för att illustrera hur tragiskt det är att människor som inte har något fel ändå väljer att riskera sin hälsa för något så trivialt. Hur ska hon hantera ålderdomen?

2011-11-20 @ 17:05:11
Postat av: LADY DAHMER

anna hur orkar jag bry mig? Jag undrar snarare hur man INTE kan bry sig? Hur orkar man vara så blasé och obrydd?men för att svara på din fråga, varför? Därför att ingen människa är en ö. Mina barn kommer växa upp i den här världen, i det här samhället med de normer som VI tillsammans är med och skapar. Det innebär att de som gör ingrepp kommer att påverka mina barns bild på vad som är normalt och snyggt.

2011-11-20 @ 17:06:56
Postat av: Sanna

Så du har sett hennes bröst?

2011-11-20 @ 17:08:28
Postat av: Sanna

På vilket sätt mår hennes barn bättre av att ha en mamma som kanske inte vill visa sig i bikini eller baddräkt för att hon känner att brösten är fula? Eller ska hon gå i terapi för att acceptera? Hur ska hon göra för att göra "rätt"?

2011-11-20 @ 17:11:11
Postat av: Ina

Anonym: Nej, det är inte säkert. Men risken finns där likväl och jag tror att små bitar överallt till slut skapar en bild av hur ett par bröst ska se ut (eller en näsa, mun, rumpa mage..). Vi skyller ofta på media, modeller och reklam men vi påverkas också av folk omkring oss. Jag kan utgå från mig själv och säga att jag inte påverkas så mycket av kändisar och deras livsval eftersom det känns som att de lever i en helt annan värld än mig. Men sen kommer grannen och har opererat brösten, då blir det ju helt enkelt något som finns i min värld också och därmed nånting som jag kanske "borde" göra. Lika mycket som jag borde bjuda framtida barn på hembakt bröd och inreda huset i en viss stil - överallt finns det ideal att leva upp till.Sen vill jag säga att jag dömer ingen som opererar sig. Jag känner en del som har valt att göra det och det är ju samma person som innan operationen. Men om man tänker lite längre än till sig själv tycker jag att man ska fundera över vilka signaler man sänder ut när man väljer att göra ett skönhetsingrepp. Folk påverkas mer än vad de tror.

2011-11-20 @ 17:11:41
URL: http://snowstars.blogg.se/
Postat av: Elin

Men det är ju tur att du finns och alltid gör rätt val. Måste vara skönt att vara så perfekt själv att man kan lägga sig i vad alla andra gör.

Vem har bett om din åsikt?

2011-11-20 @ 17:12:19
Postat av: LADY DAHMER

elin jag är långt ifrån perfekt.Vem bad om min åsikt? Tja, ganska många av mina läsare är väldigt intresserad av den. Bl.a fick jag mail om just det här. Och du, om du inte är intresserad av min åsikt - vad fan gör du i min PRIVATA BLOGG? rulla iväg nån annanstans. stäng skärmen. klicka inte på min länk. enkelt.

2011-11-20 @ 17:25:41
Postat av: LADY DAHMER

sanna hon är ganska frikostig med bilder på sin kropp. Jag har sett tillräckligt. På vilket sätt är detta relevant för diskussionen?

2011-11-20 @ 17:27:31
Postat av: Annso

Men hörru. Har du någon statistik på hur många det är som dött av ett bröstjobb eller? Den senaste som gick bort åt medicin som hon inte skulle tagit i samband med narkos eller operation. Men hon informerade inte läkaren då och BAM hon dog. Det är ytterst, ytterst sällan det blir några större komplikationer men det är klart att de finns risker med allt. Dock kan jag tycka att innan man genomgår en stor operation att man är medveten om riskerna och kanske har snackat med någon om det? TRist om ens självkänsla sitter i brösten. :P

2011-11-20 @ 17:41:41
URL: http://sjusorger.webblogg.se/
Postat av: Hanna

Annso det spelar väl ingen roll hur stor risken är...Risken finns och det finns ingen anledning att utsätta sig för en risk!SOm sagt oftast en person som vil ändra något på sin kropp stannar inte där utan hittar andra fel istället senare.

2011-11-20 @ 17:53:08
Postat av: Katja

Det läskiga är inte den enskilda osäkra kvinnans beslut. Det läskiga är insikten att oavsett vilka prylar och vilken yta du kan uppnå med hjälp av ditt utseende och förmåga att sälja in dig rätt - vilket livsstilsbloggande o d handlar om - så är det inte värt ett skit när insidan (det som gör en människa unik och självförverkligar henne) är tom så när som på en oljebaserad produkt som nån tryckt in i en för 30 lax. Utbilda er flickor och res jorden runt, så kanske ni slipper fylla tomheten med silikon en dag...

2011-11-20 @ 18:03:05
URL: http://www.coloursofkatja.se
Postat av: Christine&Paris

För en gångs skull håller jag med dig till hundra procent, haha ;) Riktigt bra skrivet!

2011-11-20 @ 18:22:39
URL: http://christineiparis.blogg.se/
Postat av: Sanna

Ska hon inte få visa sin kropp i "dagens outfit" för att hon är smal? Vad är problemet?På vilket sätt mår hennes barn bättre av att ha en mamma som kanske inte vill visa sig i bikini eller baddräkt för att hon känner att brösten är fula? Eller ska hon gå i terapi för att acceptera? Hur ska hon göra för att göra "rätt"?

2011-11-20 @ 18:38:09
Postat av: Anonym

Elin:

Absolut roligaste kommentaren :D

Man kan ju anta att de flesta som läser här inne är intresserade av LD's åsikt. Verkar ju onekligen lite udda att hänga här om man inte är det.

2011-11-20 @ 18:49:32
Postat av: LADY DAHMER

sanna Har du rökt på? När har jag sagt nåt om dagens outfit eller vad Engla får och inte får göra?

2011-11-20 @ 18:49:38
Postat av: LADY DAHMER

anso det är inte så vanligt att man dör, men att man får komplikationer som t.ex död vävnad, infektioner och ärrbildning är däremot ganska vanligt.

2011-11-20 @ 18:51:47
Postat av: kers

Den dagen vi kvinnor kan luta oss tillbaka, slappna av och vara precis så som vi är, det är en utopi.

2011-11-20 @ 19:27:21
Postat av: Johanna

Sanna: BULLSHIT!

LäSer du Englas blogg ligger det både en å flera bilder på Engla i bikini. Så skriv inte att hon inte vill visa sig i bikini. För då hade de bilderna aldrig hämnat där...

2011-11-20 @ 19:32:05
Postat av: Elsa

Jag tycker att du har en poäng, men dock ska man inte dra alla över en kam. Min mamma har skönhetsopererat brösten så att de blev större. Hon berättade inte detta för mig förrän jag var 14 år. Jag skulle inte säga att hon ljög om det innan, vi hade helt enkelt inte pratat om bröst förrän då :-P Båda mina fastrar och min farmor har å andra sidan gjort bröstreduceringsoperation. Det fick jag inte heller reda på förrän typ i den åldern, av samma anledning att vi aldrig hade kommit in på det ämnet innan.Jag har en väldigt sund självbild idag, 17 år, och är medveten om att det var min mammas noga genomtänkta val. Jag dömer henne absolut inte för det. Jag förstår det du säger, men jag lägger inte min lycka i mitt utseende, trots min mammas bröstoperation. Skitbra blogg hur som helst! :love:

2011-11-20 @ 19:33:12
Postat av: Krokus

Puh, som vanligt ett kanoninlägg. Kan jag få adoptera dej?! Jag blir så lättad och varm i hjärtat när jag vet att du (&många andra) får fram dessa röster, de behövs! Världen är så skev och knas, men du bevisar att det finns annat också. Jag har världssmå bröst, efter ett par års amning tillåmed lite hängiga (fastän de är så små jag aldrig trott det var möjligt) men jag är stolt ändå. Trots ideal, eller kanske tack vare dem. Jag har vågat se hur världen påverkat mej att tycka vissa saker, nu har jag börjat tycka och känna själv. å med hjälp av såna som dej. Vem vill va som alla andra när man kan va sej själv - alla andra finns ju redan! :)

2011-11-20 @ 19:34:56
Postat av: Anonym

Jag är så nedrans trött på din översittare attityd!!Att Engla vill operera sina bröst är väl ändå upp till henne och en bröstoperation gör inte henne till en dålig mamma. Jag har själv fött barn dock bara ett , men jag hade oturen och fick jättebröst i stället. Dom ska jag förminska och det är med en bröstoperation och dessutom mer avancerad och mer riskfylld än en förstoring. Anledningen till att jag vill göra det är för att jag mår dåligt av att ha dessa gigantiska saker. Likaså kanske Engla mår dåligt av att hennes bröst inte är som dom var innan hon fick barn. Som jag fattat så kommer hon ju inte göra några gigantiska jätte bomber , utan hon vill bara ha tillbaka sin volym!Så jag ser inte vad som är så konstigt med en bröstoperation?Sköt du ditt i stället!!!2011-11-20 @ 19:35:25
Postat av: Embla

Så jävla bra skrivet!

Att Engla har dålig självkänsla är inte nytt men hur hon förmedlar dem på sin blogg är skrämmande. Hon kommer inte att ångra sig för hon inser ju inte problemet. Det är det som är felet. Kan inte låta bli att bli upprörd på folk i hennes närhet. Har hon tackat dem också precis som hon gjorde med folk som kommenterade hennes inlägg? Det är inte bara sjävkänslan som är fel, hela hennes verklighetsuppfattning är skev. Att lägga sig under kniven frivilligt för att bli nöjd med pattarna är helt.... ja.... skärp dig för fan!

2011-11-20 @ 19:45:48
Postat av: LADY DAHMER

anonym om du är trött på mig så är det bara att undvika min blogg.

2011-11-20 @ 19:53:14
Postat av: annika

Hur kommer det sig att när folk ifrågasätter ditt bloggande så är det din "privata" blogg men om andra ifrågasätter på sina bloggar nåt om dig så blir du arg o undrar vad dem är för några som har mage att prata om dina val o ditt liv? du har sett Engla påklädd, inte naken, eller? jag undrar också över ordval som "späkt" och "hårdtränat" , anorexia är inget man valt. vad gäller träning så tycker jag folk kan få träna som de vill. du bloggar så bra , har så många poänger o intressanta vinklar på allt. men ibland tycker jag att du sätter dig på väldigt höga hästar som om du satt inne med sanningen o den sanningen är inte lika för alla

2011-11-20 @ 20:40:14
Postat av: mammaspring.com

Välskrivet och sunt! Jag förstår att kvinnor som förlorat sina bröst pga cancer kanske önskar sig rekonstruera brösten.

Jag kan tom förstå Englas tankegång. Själv har jag ibland lekt med tanken att snygga till mina hängande bröst. MEN jag skulle ha svårt att erkänna det öppet (ooops gjorde det precis). Handen på hjärtat - jag skulle ALDRIG ändå genomgå en bröstoperation. Orsakerna är många, men främsta orsaken är att 1. större bröst skulle inte göra mig lyckligare 2. mina barn skulle inte bli lyckligare och 3. min partner skulle inte bli gladare!

Enda orsaken är att jag kanske stundvis skulle känna att mina bröst skulle motsvara de bröst man ser i modemagasin.

MEN - vad ger det mig? Blir jag en bättre människa? Blir jag lyckligare? Nej!

Mina bröst må hänga, de må vara tunna och urvattnade! MEN de har mättat två hungriga munnar och hoppeligen kommer de att fungera någon gång i framtiden också!

Jag skulle inte vilja visa åt min 5åriga dotter att utseendet är så viktigt att jag skulle behöva läggas in på sjukhus och ha ont... för att se snyggare ut! Jag kan springa, motionera och äta hälsosamt för att MÅ BRA! Men jag tänker inte ge upphov till ytterligare utseendefixering och dålig självbild till mina barn genom att själv lägga mig under kniven! Jag vill att mina barn ska känna sig trygga och att de ska känna att de duger precis som de är!Du har en sund bild och jag tycker det är bra att du säger att det inte är ok, då så många andra verkar tycka att alla ingrepp för att ändra på sitt utseende är vardag! Plötsligt är ingen längre äkta. Hår-, och fransförlängningar verkar vara vardag, liksom sprutor och operationer... allt är ok liksom!

2011-11-20 @ 20:45:26
URL: http://mammaspring.com
Postat av: LADY DAHMER

annika du kanske har lagt märke till att jag inte hänger ut Engla med namn i inlägget? Det handlar nämligen inte om henne eller hennes val utan om sakfrågan. Jag skiter nämligen fullständigt i vad just HON gör. Jag kritiserar inte enkilda individer utan fenomenet i sig. Försök förstå skillnaden.

2011-11-20 @ 20:54:32
Postat av: Sanna

Johanna, Du menar när hon var på semester utomlands? Ja gud så provocerande.LD"LADY DAHMER

2011-11-20 ♥ 18:49:38sanna Har du rökt på? När har jag sagt nåt om dagens outfit eller vad Engla får och inte får göra? "

"LADY DAHMER

2011-11-20 ♥ 17:27:31sanna hon är ganska frikostig med bilder på sin kropp. Jag har sett tillräckligt."Moget med lite angrepp också. "Har du rökt på?" Du lägger ribban högt.

2011-11-20 @ 21:30:05
Postat av: Sanna

Haha, men snälla. Alla som läser Englas blogg fattar att du menar henne, vilket du även gör.

"Ännu en i den långa raden perfekt size zero-bloggare ska operera brösten. Hon hejjas på av sina läsare med uppmuntran och floskler"

Vem är "hon" menar du? En hypotetisk stackare i sakfrågan?

2011-11-20 @ 21:32:49
Postat av: Fanny

Ser många kommentarer där det står att det är tydligt att du menar Engla, eftersom att jag inte vet vem hon är känner jag mig dum. Jag förstår vad du menar med krav och inte vara nog. Jag har dock inte hamnat på den plats när jag fullt kommit över alla osäkerheter.

2011-11-20 @ 21:49:54
Postat av: Boel

Hejjar på! Och tackar för videon, otroligt stark.

2011-11-20 @ 21:51:34
URL: http://doktorns.blogspot.com/
Postat av: mirjam

Åh vad bra skrivet, precis som om du satte ord på mina tankar. Jag gick inte på det! Jag blev fundersam och rädd. Har läst om det i Ebbas blogg också, hon skrev här: http://blogg.svt.se/ebba/2011/11/den-ratta-vagen-for-en-mamma/ också mycket bra skrivet. kram!!

2011-11-20 @ 21:52:31
URL: http://miiiirres.blogg.se/
Postat av: Fiafeminist

"Jag ogillar att göra det privata politiskt" skriver du... fast är det inte det som måste till för förändringar? Att reflektera över sitt egna beteende...

2011-11-20 @ 21:55:49
Postat av: jenny

Sanna verkar ju vara helt hjärndöd.FÖRSTÅ att ämnet inte handlar om just ENGLA och om just HON har anledning att operera sig, eller om hennes BRÖST är fula nog att operera.Det handlar om ATT KÄNNA BEHOVET att lägga sig under kniven OAVSETT hur ful eller snygg man än är. För oavsett hur dina bröst ser ut, eller hur din näsa ser ut eller hur många valkar man har, eller hur platt rumpa man har, så ska man inte känna ett behov av att förändra sig, för varför ska utseendet avgöra hur vi mår?? Varför ska Engla (i det här fallet) behöva känna att hennes värde ligger i hennes bröst?

2011-11-20 @ 22:02:40
Postat av: AnonymLD Jag sa inte att jag var trött på dig utan Jag är trött på din översittare attityd! Jag har läst din blogg i ett par månader och visst skriver du i bland saker som även jag kan hålla med om! Men oftast tycker jag bara att det är en massa tjafs.

Minsta lilla någon säger i mot dig eller ger dig minsta lilla kritik så riktar du alla taggar utåt.Alla människor är olika, alla människor har olika värderingar och en annan syn på livet än vad du har. Vi har olika syn på barnuppfostran. Men har man inte samma åsikt som dig eller hoppar på det där genuståget så är man inte värd skiten under dina skor för du måste bara ha rätt. Det är så jag har uppfattat dig.Jag har en liten dotter och jag skulle inte kunna tänka mig att bemöta henne på det sätt du bemöter din dotter. Jag talar om för min dotter varje dag hur fin hon är, hur mycket vi älskar henne , hur duktig hon är men ska man då stirra sig blind på det du skriver så är man en otroligt dålig mamma för att man berömmer sitt barn. Som tex har hon städat sitt rum säger jag till henne : Titta vad duktig du har varit, nu är det ju roligare att leka här inne när du gjort så fint. Det uppmuntrar henne!! och jag ser hur glad hon blir och det värmer i mitt mammahjärta!

2011-11-20 @ 22:02:53
Postat av: Sanna

Jenny, du verkar hjärndöd som känner behovet av att kalla mig hjärndöd."FÖRSTÅ att ämnet inte handlar om just ENGLA och om just HON har anledning att operera sig, eller om hennes BRÖST är fula nog att operera."

"Varför ska Engla (i det här fallet) behöva känna att hennes värde ligger i hennes bröst?"Precis. Du skriver det själv. Sen kan LD, du och andra försöka få det till att det handlar om sakfrågan vilket det kanske också gör, men det är inte hela sanningen.

2011-11-20 @ 22:07:09
Postat av: Sanna

Om man vill skiva om en sakfråga drar man inte in enskilda personer. EXAKT som Dennis M gjorde när han skrev om hår under armarna och bland andra la in en bild på LD (som blev skitsur).

2011-11-20 @ 22:09:40
Postat av: Chiaki

Jag tycker det är riktigt sorgligt att lycka och självkänsla ska sitta i ett par bröst (eller annan kroppsdel).

Jag antar att folk har sina egna skäl till varför de vill operera sig, och jag kan inte bestämma vad de ska göra.

Men man kan ju tänka på sig själv, att det är skitsamma om man har hängpattar eller små eller stora bröst eller vad som helst. Man behöver inte vara så nöjd med allt hela tiden, istället kan man bara försöka skita i det.

2011-11-20 @ 22:12:11
URL: http://xchiaki.blogg.se/
Postat av: Blaha

Chiaki :

Det är inte riktigt så enkelt. En operation kan göra att man känner sig nöjd med helheten. Själv har jag i ca 6 år försökt "skita i det". Är inte så enkelt, om det vore så enkelt skulle ingen operera sig.

För en som inte är insatt är det svårt att beskriva, ska själv genomgå en operation, finns ingen annan väg för mig. Om det gick skulle jag väldigt gärna skita i det tro mig, har försökt.2011-11-20 @ 23:01:31
Postat av: Magdalena

Tycker det går för långt när folk kan ägna så mkt tid åt en sådan sak som diskutera andras operationer. Blir de lyckligare av de låt de göra det. O det där med att man påverkar sina barn o hur ska de må mm. De e nog blandat med det. Min mamma fixade sina bröst när jag var liten o jag har inte fått något dåligt självförtroende för det eller mår dåligt. E man inte nöjd o kan må bättre varför inte få lov göra det? Man lever en gång. Är det då bättre man går runt o mår dåligt hela livet? Jag har bra självförtroende, jag tror på mig själv o vet jag är bra person men kan ändå tänka mig en operation för det finns något jag är missnöjd med. Såklart man tänker över det noga.

2011-11-20 @ 23:37:33
Postat av: Dixit

Lustigt med alla som 'minsann inte påverkas av sin mammas/närståendes operation/livsval osv.' Jag mår dåligt över mina bröstvårtor, eftersom de är helt platta och ser precis likadana ut som när jag var 10 (är 20+). Jag har sett mammas (som ser ut som 'riktiga' bröstvårtor), och det är de som är min preferens för hur det ska se ut, därför att det var det första exemplet jag såg.

Oavsett vad ni anser så påverkas ni av era föräldrar, jag litar mer på vetenskapen än random personer på internet i den frågan. Jag tror inte på att ni, när ni fick reda på operationen, inte påverkades alls. Någon som ni sett upp till visar sig ha kirurgiskt förändrat sin kropp, p.g.a fåfänga?! Eller hur att det lämnar en och ens ideal oförändrade. Men självklart, för att kunna erkänna att en blev påverkad av det, måste en också erkänna för sig själv hur otroligt påverkbara vi är av allt omkring oss och det tar emot för de som vill se sig själva som stående över allt sånt. Vi påverkas av allt. Även familj och närståendes livsval.

2011-11-21 @ 00:14:48
Postat av: Ladydahmer

SANNA jag inleder i lägget genom att hänvisa till det som inspirerat till övriga tankar. Alltså Englas kommande ingrepp. Jag berättar att hon ska operera sig. Inget annat Inga påhopp, inga pekpinnar, (annat än åt hennes läsare möjligtvis), inga kommentarer alls utan sen fortsätter jag med att diskutera sakfrågan och fenomenet. Inte Engla. Jag skriver inget om henne alls utöver att jag berättar att hon ska operera sig.Och jag frågar igen: När har jag sagt nåt om dagens outfit eller vad Engla får och inte får göra? Du kanske har lite svårt med läsförståelsen men inget av det du citerade säger nåt av ovanstående. Det är bara i din fantasi. Jag får dessutom intrycket av att du bara är här för att tjafsa. Det är inte välkommet. Var konstruktiv, bemöt mina argument och det jag skriver annars kan du lämna diskussionen.

2011-11-21 @ 00:25:12
Postat av: Ladydahmer

ANONYM det låter inte som att min blogg är nåt för dig. Du kanske ska läsa en blogg som du mår bra av samt får ut något av. Det finns massvis, det är bara att välja!Ha det bra!

2011-11-21 @ 01:26:20
Postat av: Tette Merio

"Vill man inte ha hängpattar och väljer att operera sig så tycker jag att folk ska skita i det." (Sanna)Så kom det igen då ...1) De flesta som väntar/föder/ammar barn får påverkan på sina kroppar - det är fullkomligt naturligt. Väldigt få har bröst som är bulliga, utåtstående till naturen (mer än möjligen en kort period när kroppen är "nyutvecklad") och ännu färre har det till en i övrigt smal kropp.

Om man tycker att det största problemet man har är att man inte vill lägga sig på en strand i bikini (vem fan vill det? hahaha), så är man rätt problembefriad i mitt tycke. ;-)2) Ju fler som hoppar på den här sinnessjuka operationskarusellen, ju svårare blir det för övriga att stå emot och acceptera kroppen som den är. Det blir ju ringar på vattnet! Och de ringarna kommer GARANTERAT vara mer likt flodvirvlar om någon/några generationer till. DÄRFÖR angår det oss alla att det mer och mer normaliseras. Hjärntvätt kallas det för!Tänk efter lite ... VARFÖR är det viktigt om brösten blivit slappar, magen bulligare, ansiktet rynkigare etc etc? Varför lider så många av helt vanliga, naturliga levnadsslitage?

Kliv ur grodperspektivet och vidga vyerna lite! ;-)/Tette.

2011-11-21 @ 01:32:39
URL: http://www.tettemerio.se
Postat av: tessan

Jag har opererat brösten pga av att de förändrades så radikalt efter två graviditeter.eller snarare, jag har förminskat ett bröst, med 300 gram, eftersom det ändrade storlek från en D-kupa till en H, medan det andra betedde sig som bröst brukar & sjönk ihop till ett taxöra efter graviditeterna. det hela såg för roligt ut, plus att jag inte kunde ha någon BH som passade bysten & de enda kläder jag kunde ha var trikå & alltid med nåt extra över så min sneda byst inte syntes så mycket. så, det ena gjordes mindre & det andra lyftes. nu ser jag absolut inte snyggare ut utan kläder (ärr runt bröstvårtorna & ett uppochnedvänt T under desamma är sådär snyggt) men med kläder ser jag ut som innan & tänker inte alls på min byst längre. tillbaks till den byst jag hade för 4 år sedan alltså.är förminskning pga graviditeter lika illa som förstoring efter detsamma? jag skulle ALDRIG förstora brösten eller lyfta min hängmage, men denna bröstförminskning hade jag inga problem att ta beslut om. hm.

2011-11-21 @ 06:47:39
URL: http://knasigmat.blogspot.com
Postat av: M

Nej men Tessan det är sånt du får räkna med att det kan hända när du väljer att skaffa barn.

Ändrade bröst, bristningar, hängig mage, rupturer i underlivet.

Det är en del av att vara kvinna och Gud förbjude att man vill ändra något, då är man en dålig kvinna, en dålig förebild för alla andra kvinnor på denna jord och lite lite elak.

För att inte tala om galen.

Vi kvinnor ska alla jobba med våra psyken så att vi kan acceptera våra kroppar så som dom är.

Vem bryr sig om dina bröst gjorde att du inte kunde ha bh, har du hört talas om inlägg man kan ha i i bhn.2011-11-21 @ 08:59:06
Postat av: Linnéa

Jag är lite kluven i den här frågan faktiskt. Tycker det är jättesvårt att ta ställning till vad som är rätt och fel; mitt sätt är inte rätt sätt liksom (ja, för mig är det ju det, men det funkar inte för alla menar jag).Det jag tycker är intressant bland kommentarerna däremot är hur flera skriver att hon som är så himla perfekt inte har någon som helst anledning att operera sig. Vilka är ni att bestämma vem som anses vara "ful" nog att ha mer rätt att operera sig?Jag har sagt det förr, och jag säger det igen. Jag håller många gånger med LD, ibland kommer det upp så himla klockrena inlägg som liksom prickar rätt hos mig, och så ibland såna här där jag inte kan bestämma mig för vad jag tycker om (bra, nu har jag något att tänka på). Men jag tycker att det här inlägget likar Dennis M rätt mycket... Han skrev att han tycker det är äckligt med hår, och lägger upp en bild på LD. Du skriver att ännu en perfekt size-zero bloggare ska operera brösten, och fortsätter inlägget med hur felar som förebild för sina barn etc. Det är ju faktiskt exakt samma princip.Läs gärna kommentaren med en lugn, trevlig röst istället för en arg och fördömande så det inte låter så otrevligt, hehe.

2011-11-21 @ 10:51:56
Postat av: Jonna

Min pappa hade väldigt fina värderingar under min uppväxt. Han brukade ofta påpeka för mig när jag var kring 14-årsåldern att jag borde sminka mig mindre. Han hänvisade till min mamma och sade "din mamma sminkar ju sig inte och hon är ju hur vacker som helst!"

Även den gången då vi såg "Doctors" på TV så hade han något bra att säga. De tog upp kvinnors problem med celluliter. "Alla kvinnor har celluliter, och skäms över detta" sade doktorerna. Pappa undrade då, att om alla kvinnor har det, vad är det då att skämmas för?Pappa har alltid varit sådan att "Du är fin som du är, end of discussion". Sedan lade han hellre energi på att berömma mig för de bra saker jag gör, istället för att bekräfta min utseende var och varannan minut. Han diskuterade gärna friskt och glatt med mig när jag började sätta mig in i politik, när jag funderade på att göra lumpen, när jag lyckades få mitt första jobb, blev skolans elevskyddsombud eller när jag var den enda som vågade ta tag i och löste problem i skolan.Jag har varit nästan fri från komplex. Min näsa var ett problem. Inte riktigt ett komplex som jag tänkte på och mådde dåligt över hela tiden, men när man kom att tänka på den så gillade jag den inte. Den var för stor och krokig. Dock så älskar jag den idag. Bland alla pyttenäsor som skall vara det "rätta" så har jag en stor snok som sticker ut ur mängden, och den är jättefin när jag dessutom har smyckat den med en ring.

Annars har andra problemet varit mina bröst. Inte för att de var fula, de är faktiskt tvärtom jättefina! Men ack en så otymplig storlek när man dessutom har trasig rygg. Dålig rygg och G-kupa går inte hand i hand, så jag har övervägt en bröstförminkning för hälsans skull. Men jag vill ändå vara fri från ingrepp. Känns som om min kropp tyckte det skulle sitta jättetuttar där, då ska det väl det. Hade kroppen tyckt att det skulle vara en A-kupa där, så hade det varit samma sak.Dock blir jag väldigt ledsen på vägnorna av de tjejer som vill ha jättetuttar endast för att det är "snyggt". De bör tänka om en gång till, att ha stora bröst är inte det ultimata. De är ivägen, de är tunga och BH:arna är svindyra. :(

2011-11-21 @ 11:44:12
URL: http://pacifisten.blogg.se/
Postat av: Linda E

Förstår inte hur många här har hängt upp sig på att LD på nåt sätt skulle hata alla som känner ett behov att att operera sig eller att hon hoppar på specifika individer.Det handlar väl ändå om det stora perspektivet? Kan vi inte alla hålla med om att det är jävligt trist att kvinnor eller män också för den delen, känner sig "tvingade" till att ta såna drastiska metoder (som ett plastikingrepp ändå är) för att bli nöjda med sig själva?Tycker ni som diskuterar emot allvarligt att det bara är att acceptera situationen?Efter ett barn och ett andra på väg så känner jag mig ibland jätteledsen över en randig mage, blåsprängda ben och hängiga tuttar. Det är ingen som säger att jag inte får känna så! Men målet måste väl ändå vara att ingen ska behöva känna så?Jag tycker att det är så jäkla tråkigt att Engla gör så här. Jag tycker det är jättetråkigt att hon känner så och jag tycker det är jättetråkigt att det ger en signal till andra att dom inte heller duger.

2011-11-21 @ 12:30:50
URL: http://drougge.net
Postat av: Tette Merio igen

"Alla kvinnor har celluliter, och skäms över detta" sade doktorerna. Pappa undrade då, att om alla kvinnor har det, vad är det då att skämmas för?" (Jonna)Klok far, måste jag säga. :-)

För det är ju precis så, att ju fler som kirurgiskt "rättar till sig", ju svårare får övriga att inte skämmas över sina kroppar. Det onaturliga blir så att säga sakta mak det naturliga och DET är ett STORT problem!Och igen känner jag att det faktum att skönhetsoperationer blivit så pass lättillgängligt inte gör annat än skapar fler komplex. Och stress över defekter som kanske inte ens skulle setts som just det, om det inte vore för att man förväntas vilja göra något åt skavanker, när det nu så "lätt" går att göra det. :rolleyes:M - du kan inte se kopplingen mellan de enorma svårigheterna att "ta" fysiska förändringar genom livets gång och det faktum att allt fler väljer (och KAN välja) att kirurgiskt korrigera och "återställa till ursprunget"?Kopplingen till lätt-tillgängligheten, påtryckningar från media (likt hjärntvätt) och de ökade inkomsterna för plastikkirurger?!?Du kan inte se det märkliga i att det helt plötsligt (med stormstegsframfart under de senaste tio åren) blivit svårare och svårare för människor att acceptera sina utseenden som de är?!?Tror du att kvinnor var mindre lyckliga "förr", då på sin höjd en och annan storstjärna, typ Marilyn Monroe (hon ska tydligen varit den första att sätta in silikon i bysten), kirurgisk korrigerade sina skavanker?

Knappast, tror jag. Hörde aldrig under min uppväxt min mormor, eller mor för den delen, sitta och oja sig över hängtuttar, bristningar på magen, krokiga näsor eller vad tusan det nu kunde handla om och inte verkade de ens deprimerade, utan levde sina liv högst aktivt och män hade de också, som älskade dem.Inte ens min generation (jag är 47 år) har varit så utseendefixerad som efterkommande är. Och orsaken till det växande utseendemissnöjet ÄR, enligt mig, medias allt större påverkan på människan. Hjärntvätten. OCH med det skönhetsindustrins pengahunger. Är det inte ett problem verkligen?/Tette.

2011-11-21 @ 14:51:13
URL: http://www.tettemerio.se
Postat av: annika

Jag fattar att du vill diskutera sakfrågan. jag reagerade för jag upplevt att du inte tycker att man ska diskutera andras kroppar o vad folk borde o inte borde göra med dem. att du vill diskutera sakfrågan är ju aldrig fel men när du använder en känd bloggerska som utgångspunkt så upplever jag iaf att det blir lte fel. de flesta fattar vem du menar. Du för en väldigt ensidig stil, sorgligt att folk missbrukar ingrepp o använder dem ungefär som deodorant lr byte till nya trosor men samtidigt måste man väl kunna ändra på något om man mår väldigt dålit av det?!

2011-11-21 @ 17:23:39
Postat av: LADY DAHMER

ANNIKA jag har inget intresse av att diskutera Englas kropp och har därför inte gjort det heller. Inlägget handlar om sakfrågan. Inte om Engla.

2011-11-21 @ 17:27:19
Postat av: Anonym

Tycker du själv att du är helt konstruktiv och bemöter argument? Det här är visserligen din blogg, men jag godtar inte att du frågar om jag rökt på eller skriver liknande till andra som bara vill diskutera.

Men du måste sitta och dumförklara. Vet inte om det är enbart härskarteknik eller osäkerhet.

Att folk ställer dig eller dina argument mot väggen är knappast tjafs. Tjafs blir det när man frågar om någon rökt på.

Du skrev att du "sett nog av hennes kropp" och jag undrade då om hon ska gömma sin kropp eller om du bara använder pekpinnen och tycker till om hennes kropp utifrån ditt perspektiv.

Att du postade inlägget i Englas blogg kan ha något med saken att göra att det uppfattas som en pekpinne mot henne.

2011-11-21 @ 17:39:15
Postat av: Sanna

förra inlägget...

2011-11-21 @ 17:39:57
Postat av: LADY DAHMER

sanna jag sa att jag sett TILLRÄCKLIGT som svar på din fråga om jag sett hur hennes kropp ser ut. Jag tycker ingenting om hennes kropp.Du tjafsar. Du argumenterar inte emot. Du kom hit med en dålig attityd och försvarsinställning från start, du misstolkar det jag skriver och drar en massa egna fantasifulla slutsatser och är allt annat än kontruktiv, sen tycker du att jag är oresonlig när jag blir irriterad.Nej tack. Jag har inget intresse av att sitta och försvara mig mot fantasier och fria tolkningar. :thumbdown:

2011-11-21 @ 17:44:23
Postat av: Wilhelmina

Hej,

min mamma opererade sina bröst mindre då jag var 13 år gammal. Hon förklarade sitt beslut för oss barn, att de efter hennens tre graviditeter blivit stora och i vägen. Jag har aldrig ifrågasatt hennes beslut och har inte heller tagit skada av det. I dag är jag 23 år gammal och mycket stolt över min mina egna bröst!Tack, slut

2011-11-21 @ 17:58:59
Postat av: Sarah

Jag mår dåligt av att knappt ha några bröst!

Jag mår dåligt av mina stora bröst!Båda vill operera, vad är skillnaden?

2011-11-21 @ 18:25:07
Postat av: sandra

Annso: http://svt.se/2.26542/1.365356/plastikoperationer_allt_vanligare_050412 var 5te operation leder till komplikationer inte till dödsfall såklart. frågan är vad man är villig till att operera om om 20% leder till komplikationer? Finns folk med diverse slitningsskador i leder mm som låter bli operationer för det finns 10%risk för komplikation och då pratar vi ständig värk. Här pratat vi bröst

2011-11-21 @ 20:34:42
Postat av: Anonym

Tette: Men det gör mig så jäkla trött, det här argumentet om "förr i tiden brydde man sig inte" eller "tror ni folk som bor i hyddor bryr sig om sånt".

Det gör dom ju, folk har i alla tider ändrat på sina kroppar.

Skillnaden är att teknikerna som finns i dag inte fanns förr i tiden.

Och kvinnorna som bor i hyddor ändrar ju sina kroppar så gott dom kan, genom halsförlängningar och andra sorters töjningar i öron och läppar tex.Har du hört talas om korsetter, lotusfötter eller hur man snörde brösten så mycket att bröstvårtorna klämdes in och hämmade amningen.Nu menar inte jag att det är en rolig "trend" att folk lägger sig under kniven för minsta lilla.

Det är fruktansvärt, men att säga att generationerna innan oss inte varit utseendefixerade är löjligt.http://www.friskispressen.org/html/art_3.html

2011-11-21 @ 20:42:23
Postat av: Sandra

Sanna: Du kanske ska läsa englas blogg innan du skriver massa kommentarer"inte vill visa sig i bikini eller baddräkt för att hon känner att brösten är fula?"

"Johanna, Du menar när hon var på semester utomlands? Ja gud så provocerande."Tog mig 10min att hitta o då skummade jag bara genom juli o augusti månad. Tror inte Jolie kommer få några men av englas skygghet i alla fall!

Och försök inte vända det till att jag tycker hon gör fel i att lägga upp bilderna, det gör jag inte utan vill bara visa dig att dina kommentarer är lite vilsna

http://englasshowroom.com/2011/08/29/mandag-71/#comments

http://englasshowroom.com/2011/08/27/attityd/#comments

http://englasshowroom.com/2011/08/27/gardagens-8/#comments

http://englasshowroom.com/2011/08/14/hairdo-2/#comments

http://englasshowroom.com/2011/08/07/sommarlov-3/#commentshttp://englasshowroom.com/2011/07/31/taraaa/#comments

http://englasshowroom.com/2011/07/29/ny-profilbild-2/#comments

http://englasshowroom.com/2011/07/10/lordagkvall-2/#comments

http://englasshowroom.com/2011/07/10/grilla-2/#comments

http://englasshowroom.com/2011/07/08/fredag-87/#comments"Nu går hon promenader och verkar äta normalt. Vad är det för fel på det?"

Öhh "verkar" vad vet du om det? Klart hon bantat hon tjatade ju om att bli av med graviditetsmagen typ två månader efter tvilligarnas förslossning. Där snackar vi nån som sätter höga krav på sig själv men det är väl en sund inställning hos en före detta anorektiker?

2011-11-21 @ 21:01:57
Postat av: Annika

" jag har inget intresse av att diskutera Englas kropp och har därför inte gjort det heller. Inlägget handlar om sakfrågan. Inte om Engla." detta svarar du.Okej, då förstår jag verkligen inte hur du tänkte när du satte rubriken på detta blogginlägg respektive första stycket.

:-s

2011-11-21 @ 21:17:49
Postat av: Ewa (mamma till 6 döttrar)

Oj vilket "hett" ämne :)Jag skulle gladeligen om jag hade 100 000:- som jag skrev i min blogg göra en op på min mage :)Gladeligen!!Och det är mest för att den idag inte mår bra, magen alltså :) Den är i princip en "död" mage :)Nu har jag inte 100 000:- och lär aldrig få det heller så min "döda" mage blir ju kvar :)Men om man ska se en tragisk baksida på det så kliar den av och i sina veck... på grund av graviditet nummer 3 när jag väntade tvillingarna så fick jag komplikationer där huden släppte från underhudsfettet och skinnet där gick helt enkelt sönder... Ser lite läskigt ut!Jag blev erbjuden en op då för att "försköna" men tackade nej!

Idag skulle jag gärna ta den för att slippa ha de där vecken där..Inte för att någon ska se en snygg mage, det skiter jag i!! Men för att slippa ha min "åkomma" med ett parti död mage på kroppen :)Det är 18 år sen så det har hängt med ett tag och är ju även lite "påbyggt" med två senare graviditeter :)Ja jag ser ut så här som jag gör :) 6 döttrar har jag och de är mitt livs stolthet :)

Men de vet oxå den bakomliggande orsaken till min önskan om en mage utan klåda :)Ha det gott alla där ute!!!!

2011-11-21 @ 21:19:15
URL: http://tjejmorsan.blogg.se/
Postat av: Annika

Sandra: vart vill du komma? Jag kollade igenom bilderna och minns den där om svarta baddräkten, folk skrev så mkt tyket och sjukt.

2011-11-21 @ 21:21:41
Postat av: Annika

Sandra: vart vill du komma? Jag kollade igenom bilderna och minns den där om svarta baddräkten, folk skrev så mkt tyket och sjukt.

2011-11-21 @ 21:21:44
Postat av: LADY DAHMER

annika rubriken har inget med engla att göra. Inlägget handlar om oss kvinnor, mammor och det budskap vi för med oss med våra handlingar. Inlägget handlar även om ett fenomen som tagit fart. Att jag refererar till engla i början handlar helt enkelt om att återkoppla till den diskussion som tagit fart i bloggvärlden den senaste veckan. Englas kungörande har gett upphov till debatten, men sakfrågan handlar inte om henne. att det ska vara så himla svårt att greppa är märkligt, men inte förvånande. tyvärr.

2011-11-21 @ 21:23:04
Postat av: Hanna

Sv: Nej, jag tror inte heller på att jämföra komplex, håller med dig till fullo om att det blir fel. Och jag tror absolut inte att något komplex är "värre" än ett annat. Oavsett om det handlar om tuttar, tänder eller arslen.Det jag menade med att det är lätt att döma någon utan att ha vandrat i deras skor, var att det är svårt för någon utan komplex att tänka sig in i hur dåligt man faktiskt kan må över vad som för andra verkar vara banala, rakt igenom ytliga problem.Jag tänker själv t.ex inte på att andra med små bröst ser ut som de gör, men själv har jag "bad boob-days" då inga kläder sitter snyggt och jag skulle vilja gå runt klädd i en säck. Om någon påpekar att de t.ex inte trivs med storleken på sin näsa, så uppmuntrar jag inte till att göra en skönhetsoperation, men jag förstår att det kan kännas mindre kul att passera förbi sjutusen speglar om dagen.Jag tror att jag är en bra förebild redan nu för min dotter, och tror att jag skulle kunna vara det även efter en bröstoperation. Med största sannolikhet så kommer det aldrig bli av, delvis för riskerna, och delvis för att jag är så jävla snål.Men jag tycker att om det kan göra någon mycket olycklig människa mer nöjd med sitt utseende, och att de övervägt det väldigt noga, så kör i vind. Det är inte min sak att döma om det är rätt eller fel att ändra sitt utseende med hjälp av en operation.

2011-11-21 @ 22:01:46
URL: http://hannovsky.blogspot.com
Postat av: Tette Merio igen

Till "2011-11-21 ♥ 20:42:23"Nu menar jag förstås i vår samtid med "förr i tiden". Därför tog jag min mormor och mor som exempel. Och några hyddboende har jag inte heller nämnt. Läste du så får du nog läsa om. I övrigt gissar jag (utifrån ditt sätt att resonera i inlägget) på att du tillhör dem som kallar prostitution för "världens äldsta yrke" också? Har jag rätt? ;-)/Tette.

2011-11-21 @ 22:26:31
URL: http://www.tettemerio.se
Postat av: annika

Det är "svårt att greppa" på det vis att du kunde skrivit detta helt utan hennes inblandning, du säger dig prata generellt om vad för signaler man som mamma sänder till sitt barn, tyvärr tolkade jag det som något fördömande. detnär sant att man genom hurnman lever påverkar sitt barn. men slutar man vara individ för det? jag gillar att klä upp mig, måla mig, etc, ska jag sluta med detta som mamma? för annars tror mitt barn att utseende är viktigast i livet?

2011-11-21 @ 23:25:11
Postat av: Anonym

Tette: du behöver inte vara nedlåtande,

Ang kvinnorna i hyddor så var det någon annan som tog upp det lite längre upp därför tog jag med det exemplet också.

Och nej nu har inte rätt, jag kallar inte prostitution världens äldsta yrke.

Men jag vet däremot att min mamma använde sig av axelvaddar, otroligt mycket smink och hårspray för att ändra sitt utseende.

Och att döma av fotografier gjorde hennes kamrater likadant.

Min mormor har berättat historier om hur hon stoppade bröd i håret för att få volymen som var inne just då.

Det går självklart inte att likställa med en operation, men jag vidhåller att det är löjligt att påstå att människan inte varit utseendefixerad under alla tider.

2011-11-22 @ 00:18:37
Postat av: Tette Merio igen

2011-11-22 ♥ 00:18:37 - Var det nedlåtande? Ber om ursäkt i så fall. Och jag som tyckte jag garderade mig med ;-)-gubben, för att visa att det inte var så allvarligt menat, just den biten.Hur som helst så anser jag inte att det ens GÅR att jämföra det du pratar om - spray, smink, axelvaddar, etc. med den totalt sjuka utseendefixering som råder idag. Och den destruktiva jakten på evig ungdom och "ytperfektionism". Det är så långt ifrån varann att DET är rent löjligt att jämföra, enligt mig.Klart att människan (i alla fall i grupp med andra människor...) alltid varit fåfäng. Men jag tycker att det övergått till något mycket svårare än så numera. Och det bekymrar mig djupt.Godnatt!/Tette.

2011-11-22 @ 02:48:42
URL: http://www.tettemerio.se
Postat av: Linda Maria

Vi kanske inte ska diskutera om det är fel eller rätt att skönhetsoperera sig (för Engla eller kvinnor/män i allmänhet).Borde vi inte fråga oss VARFÖR det är så viktigt att ha "snygga" bröst (läppar/mage/osv)och VEM som definierar vad snygga bröst är? Varifrån kommer "skönhetsmallen"? Skulle vi följa den om vi bodde ensamma (ungefär som Tette skriver)? Är det rätt att anpassa sin kropp och sig själv till en "standardmall"?Personligen bestämde jag mig för några år sen för att anpassa idealet efter min kropp och inte min kropp efter idealet. Det är inte alltid lätt, men det känns underbart att vara vacker på mitt eget sätt och inte någon annans.

2011-11-22 @ 11:34:50
Postat av: Snow White

Hej! Tänkte först säga att jag diggar dig för att du vågar säga vad du tycker!

Jag håller med dig i den här frågan. Jag har själv inga barn, men jag mår dåligt av tanken på att mitt framtida barn ska behöva växa upp i samhället som det ser ut nu.

Men saken är den att är det inte just detta, att alla ska vara fria och få göra som dem vill, det vi har strävat efter att uppnå i århundraden el iaf årtionden? Vem ska egentligen bestämma vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt?

Ja, det är jättesorgligt att så många är missnöjda med sig själva och känner att dem inte räcker till. Men det har vi vår samhällsuppbyggnad att tacka för.

Det är väl det som är frukten av ett individ-centrerat samhälle. Frukten av ett samhälle som hellre vill att alla ska jobba ist för att ägna tid åt sina barn och uppfostra dem till självsäkra individer. Det är ju samhället som uppfostrar våra barn. Frukten av ett utseendefixerat samhälle. Det är helt enkelt fel på hela samhällsuppbyggnaden, på hela grundtanken. Den kommer inte funka i längden, iaf inte vad jag tror. Om den ens anses funka nu. Visst vi har det bra ställt. Ekonomiskt. Men hur mår folket? Psykiska sjukdomar bland kvinnor har bara ökat, självmordstalet i Sverige är högre än fattiga länder. Alla ätstörningar... Vi utger oss för att tänka på vad som är bäst för människan, men är det verkligen sant? Vi tror att vi är så fria, men helt ärligt vi är hjärntvättade slavar till det här samhället.

2011-11-22 @ 12:03:18
URL: http://snowwhite.blogg.se/
Postat av: Tove /Det Goda Livet

Bloggade precis idag om hur våra sjuka kroppsieal går ut över barnen. Hos oss var det barnens efterlängtade simskoledag som höll på att gå i stöpet för att mammorna hade för mycket komplex för att bada. Så jäkla sorgligt tycker jag.http://regnavdagar.blogspot.com/2011/11/bregotttmamman-simmar-igen.html2011-11-23 @ 12:29:04
URL: http://regnavdagar.blogspot.com
Postat av: sofia

jag håller inte med dig, tycker snarare att de är bra att det går att fixa från stora till små, från små till stora!isf måste du ju gnälla på dem som förminskar också, men tänk så bra dom slipper ha ont i ryggen.exempelvis så kan jag inte ens ha klänningar för att jag har en aa kupa, ska nog också göra en förstoring (är 22 bast) och då kan jag ha klänningar, för idag går de inte tyget bara hänger.. folk tror ju att bara för att man opererar sig gör man de för andras skull men engla har skivit 10 gånger minst att hon gör det för sin egen skull!det låter mer på dig som att du är svundsjuk på henne! allt i världen är inte som de var förr, folk tar droger, folk förminskar låren, folk sprutar i läpparna.. det är 2011 nu baraacceptera om du ogillar det behöver du själv inte göra nått!jag förstår henne för jag kan själv inte ens ha bikini!

och folk måste få göra så som man själv vill

dessutom vadå barnen lider? är ju inte som att man måste berätta för sitt barn att man har silikon?jag står för vad jag säger och tycker därför är jag er anonym :p

2011-11-27 @ 21:36:45
URL: http://jagvillbort.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0