Att behöva lära känna sin kropp

Idag gott folk. Idag är jag som ett stycke jello som liksom dallrar fram när jag rör mig. Skakar och dallrar och är ömklig och urvattnad. Jag började nämligen dagen med att träna med PT #2; fantastiska Lovisa/Lofsan.se och är alldeles alldeles slut. Fast fan vad man mår bra efteråt. Alltså när plågan är slut menar jag. Under tiden så lider jag. Nej, jag spyr inte och jag får inte blodsmak i munnen men jag LIDER. Det är jobbigt och det ska vara det om man vill bli stark och jag märker hela tiden framsteg; att jag orkar lite mer, lite snabbare, lite fler.

Jag behöver också vara nåns bitch för att klara det här för jag är inte bara nere på noll utan på minus, inte bara när det handlar om fysik och kondition utan snarare den där mentala biten som jag tror många kvinnor kan känna igen sig i.

Jag har inte alltid varit tjock. I större delen av mitt vuxna liv så har jag vägt runt 48 kilo och varit nere på storlek 32. Men pure fett. Fett och ben. Fett och daller. Jag har aldrig haft en endaste muskel och jag har aldrig haft kontakt med min kropp på ett sätt som är starkt och sunt. Jag har aldrig vågat ta i, alltid varit lat och bekväm och alltid gett upp och aldrig aldrig lärt känna in kropps kapacitet eller styrka. Så när Sanne eller Lovisa säger "gör så här!" skulle de lika gärna kunna säga "flyg" för min kropp vet inte hur. JAG vet inte hur.

Min mentala kapacitet är snarare mer efter än min fysiska så jag måste verkligen lära mig allt från början och jag måste bli pressad.

Idag, efter knappt halva tiden, så kände jag i hela kroppen att "det måste ta slut nu. Jag orkar inget mer". Hade Lovisa inte varit där och peppat så hade jag faktiskt rest på mig och gått hem. Så jag behöver dem. Cissi, Sanne och nu Lovisa är verkligen nyckelfigurer i mitt tillfrisknande och mitt LIV. Jag är trettiofem bast och känner mig som femtio. Fatta vad det gör för livskvaliten? Jag är så jävla tacksam att ha människor som hjälper mig på vägen. Jag hoppas de fattar hur viktiga de är.


Lovisa, eller Lofsan som hon kallar sig, bloggar mycket om träning. Hennes och Sannes blogg är de enda jag läser om just träning. Lovisa lägger ofta upp videoklipp och andra tips på hur du kan träna på egen hand. Både hemma och med redskap.

Kommentarer
Postat av: Smaljeansen!

Fint jobbat.

2012-05-17 @ 12:36:22
Postat av: Jo

Det här inlägget älskar jag! Gott det är med träning, du är grym. :)

2012-05-17 @ 12:52:15
Postat av: Annika

Varför har du plötsligt blivit så intresserad av träning? Menar inget illa nu, men jag tycker inte din blogg direkt handlat så mkt om detta förrän nu. Jag upplevde snarare att var nöjd med hur du såg ut, trots dina extrakilo. Att du inte såg/kände behov av att träna och gå ned i vikt?

2012-05-17 @ 13:06:22
Postat av: Lo

Jag håller med dig!

Det är fantastiskt när man känner att kroppen blir starkare och snabbare. Jag brukar gå på spinning på SATS och det är en fruktansvärd plåga! Jag är helt röd i ansiktet under passet och det känns som om jag svettas flera liter. Efteråt när jag skall försöka ta mig ner för trapporna som leder till gymmet måste jag hålla i ledstången för att inte göra en face plant. Musklerna i benen känns som gelé och har inte längre kraft att gå ned för trappstegen.

Men vad givande det är! Det känns som om jag andas bättre och djupare efter att jag har gått på spinning, säkert något jag bara inbillar mig, men det är ändå härligt!Att styrketräna på egenhand passar mig inte, jag måste ha någon som säger åt mig vad jag skall göra för att kunna få bra resultat. PT är inte något jag kan köra för tillfället, men något jag absolut vill prova!

2012-05-17 @ 13:10:10
Postat av: Marita

Jag har precis hittat din blogg vilket jag är skitglad över!Och btw så behöver inte träning enbart handlar om att gå ner i vikt, det kan även handla om att ta kontroll över sina hjärna. Stå emot impulser som: "jag kan inte" "äh, jag orkar inte".Det är i alla fall precis vad jag gjort. Jag har bestämt mig för att FAN INTE GE UPP. Och träning kan vara ett sätt.2012-05-17 @ 13:24:21
URL: http://inomfyravaggar.blogspot.se/
Postat av: Ladydahmer

annika när man blir anfådd av att kliva ur sängen på morgonen samt lever med konstant värk i kroppen och ej orkar leka med ungarna så inser man att livet är skört. Det är en sak att vara 20 och otränad. Men att vara 35 och ett vrak är inte ett sunt sätt att leva på. Det har inget med vikt o utseende att göra. Det handlar om livskvalitet. Jag vill inte dö i förtid och jag vill inte leva ett halvt liv. Jag vill vara stark och frisk.

2012-05-17 @ 13:28:10
Postat av: Mia

Men visst är det ett skönt lidande? :)

2012-05-17 @ 13:29:28
URL: http://www.theswedishgirl.blogspot.com
Postat av: AnnikA

Jag har oxå börjat för ett par månader sen, och känner att jag nu fattar det här med att inte ge sig. Förr gav jag upp eller körde i min "comfort zone", men nu är det järnet tills svetten droppar ner på golvet, hur härligt som helst! Vad som satte fart på mig och som fortfarande motiverar mig var en kroppsanalys som visade hur stor andel fett min kropp består av.....ingen rolig läsning, men jag rekommenderar det!

2012-05-17 @ 13:52:33
Postat av: Caja

Jag är fascinerad av att läsa många av kommentarerna på LDs inlägg om just träning, många kopplar ihop träning med att gå ned i vikt men att någon gör det för att bli stark och uthållig är nästan svårt att greppa. Jag tycker det är synd att vi har en sådan syn, som att kvinnor bara tränar för att bli 'ideal-snygga'.Nu tränar inte jag alls förutom pilates tidigare under våren (för att få bättre ryggmuskler och inte för att bli smalare) men jag har respekt för de som orkar och klarar av att träna (och fortsätta). Go LD, go :D

2012-05-17 @ 15:01:21
Postat av: ♥ TUMADRE - ensamstående mamma till två ♥

Du är så jäkla bra! :thumbup:Minns när folk sa till mig att det är "sååå lyllos dig att du inte BEHÖVER träna, för att du redan är så smal". Men faktum var att ja, jag var smal. Men jag var varken särskilt stark eller uthållig. Nu tränar jag för att bli stark, får bättre kondition, för att orka vardagens alla måsten och verkligen känna att jag ORKAR! :-)

2012-05-17 @ 15:34:54
URL: http://www.alltforforaldrar.se/tumadre
Postat av: AnnikA

Föresten! Smart, stark, snäll, skojig, sensuell och snygg, det är mitt motto!Ni får gärna använda det!Lägg till valfritt ord.

2012-05-17 @ 16:02:49
Postat av: Isabelle

Men hur blev det så, att du gick upp så mycket i vikt och känner dig gammal? Är det för du inte varit så fysisk då som nu?

2012-05-17 @ 16:33:09
Postat av: Kinapuffen

@Isabelle - man kommer inte undan lika lätt över typ 30. Jag levde och åt likadant från tonåren fram till för ett drygt år sedan, men inte förrän efter 30 började det kännas och synas. När jag var 18-25 vägde jag 50-55 kg 8är 156 cm) men sedan började det långsamt men säkert plocka på. Har nog med ämnesomsättning att göra, tänker jag. Jag har inga barn, btw.

2012-05-17 @ 16:58:15
URL: http://chippis1972.com
Postat av: Sophie

Fasen vad jag är avundsjuk på dig som får träna för Lofsan!! Hon verkar vara så himla bra o kunnig! Får banne mig flytta upp till Stockholm! ;)

2012-05-17 @ 17:36:35
Postat av: Vitnos

Det är väldigt intressant att läsa dina träningsinlägg. Jag som själv har tränat hela mitt liv har tidigare haft svårt att relatera till varför folk inte bara sätter igång att träna!? Nu förstår jag bättre.Men är det något som jag är tacksam att mina föräldrar givit mig är det all den tid som de har investerat i min träning i form av peppning, skjutsning och intresse. Något som har gett mig en stark kropp och bra kroppskontroll, bra koncentrationsförmåga och vänner för livet. Hoppas att jag kommer att ha möjlighet att ge detsamma till mina framtida barn.

2012-05-17 @ 18:25:58
URL: http://genomtidochrum.blogspot.se
Postat av: Linn

Roligt att få träna med henne! Jag tipsade dig faktiskt om hennes blogg när du började träna :-)

2012-05-17 @ 18:34:46
Postat av: Ida

Vad har hon för blogg? :-)

2012-05-17 @ 18:36:24
Postat av: Vallmo

Jag tyckte väl att jag kände igen henne! Hon var ju med i det där programmet "född 2010" :)Och jag håller verkligen med om det det där med livskvalite, man får en helt annan livskvalite och utstrålning när man tränar. Jag är en periodare när det gäller träning, kan hålla igång en period men sedan av någon anledning kommer man ur det.Skillnaden jag märker när jag tränar är att jag känner mig stark, jag är stolt över min kropp och känner att jag får energi. Jag får motivaron till att vårda min kropp bla genom att inte äta godis vilket är min stora last..Jag känner mig mer bekväm och harmonisk i min kropp helt enkelt, och det handlar verklien inte om utseende. Jag märker ingen fysisk skilland rent utseendemässigt, men jag orkar mer och upplevelsen av min kropp blir helt annorlunda och mer positiv! :-)

2012-05-17 @ 19:30:19
Postat av: Anna

Hade ett liknande uppvaknade vid 33 års ålder. Född smal, aldrig motiverad att träna, inte sprungit längre än till bussen. En superhärlig PT väckte träningsglädjen i mig! Tre år senare: starkare, snabbare, snyggare än någonsin tidigare. Sprungit halvmara, åkt vasalopp, lyft över 100 kilo. Önskar att ALLA får uppleva en sån renässans. Strong is the new skinny!

2012-05-17 @ 19:39:28
Postat av: Ylva

Vad skönt att du skriver att det är okej att inte bara behöva en spark i baken utan att någon passar på en och säger till en under hela passet. :D

2012-05-17 @ 19:40:56
Postat av: Josefin (Lite Dahmer for Lady Dahmer)

En son upptäckte att hans far kände Dahmer under hans skoltid genom signeringar i årsboken: http://imgur.com/a/5nFqe

2012-05-17 @ 19:47:34
URL: http://thewarpig.webblogg.se/
Postat av: Mirja

För bara 6 veckor sen började jag ta min träning på allvar och vilka resultat! Större resultat på måttbandet än på vågen också då den försöker jag skita i så mkt som möjligt. Från att ha pustat och dött efter 8 armhävningar kan jag ju köra upp mot 20 riktiga sådana två set med liten paus imellan..å då är det bara efter 6 veckor av lite vikter och friskis..min kondition är så mkt förbättrad och med allt det här å med träning har jag märkt både hur jag uppskattar och älskar min kropp på helt nytt sätt. Den klarar av så mycket varje dag! Jag har lärt känna mitt huvud..jag klarar mer än vad jag tror..bara jag tränar på motivation och disciplin så kan jag göra vad jag än vill! Å just det med min träning har gjort detta för mig.. för andra kanske det är något annat men för mig vhar det varit att ta tag i träning då jag varit tjock hela mitt liv.. nu har jag en annan kontroll : )

2012-05-17 @ 20:21:38
Postat av: Lisa

Snyggt jobbat! Kämpa på nu, du kommer att känna dig starkare, friskare och piggare om dagarna väldigt snart.

2012-05-17 @ 20:41:43
URL: http://mondolane.blogspot.se/
Postat av: Karin Åberg

Fan vilket bra inlägg! Du beskriver det precis som det är, huvudet på spiken. Det jag undrar är hur du klarade dina förlossningar när du ovan vid fysisk och mental ansträngning på det smärtsamma sättet?

2012-05-17 @ 20:54:18
URL: http://marbodarling.karinaberg.se
Postat av: Linda

Jovisst, "stå och vifta med någon vikt", men erkänn att det gör mycket för orken och tekniken att ha en egen pt med sig.

2012-05-17 @ 21:17:17
URL: http://bokkulla.blogg.se/
Postat av: Ylva

@Karin Åberg: Det är ju inte precis som att man under förlossningen kan säga "Äh, förresten, det här var för jobbigt, jag orkar inte mer, jag går hem istället.". Right?

2012-05-17 @ 21:18:26
Postat av: Karin Åberg

@Ylva: Nej, det menade jag inte heller. Jag hyser inga tvivel om att Lady Dahmer klarade sina förlossningar, jag menar hur det var. Jag tror att det vore enklare att hantera smärtan vid förlossning med vana att uthärda annan ofarlig smärta, och jag tror att risken för panik och ångestkänslor skulle minska dramatiskt. Det var nog otydligt formulerat av mig men det var en ärligt menad fråga. Jag vet att jag själv skulle ha kunnat klara min förlossning med mer lugn och närvaro om jag hade haft mer träning innan, både mental och fysisk. Det är väldigt intressant hur födslar skiljer sig åt i världen och hur det varierar med livsvillkoren. Exempelvis verkar det helt normalt att massajkvinnor föder utan smärtlindring och helt under tystnad. Att klara det utan panikkänslor och ångestskrik gissar jag hänger ihop med ett hårdare leverne som kräver både fysisk och mental styrka på ett för oss främmande sätt. Ja, som sagt, jag tycker att det här är oerhört intressant :-)

2012-05-17 @ 23:39:44
URL: http://marbodarling.karinaberg.se
Postat av: Helle (Neurotisk bulimiker)

Tycker det är roligt att läsa om din träning och det inte genom de "klassiska" vikt- och måttabellerna som för allt för många verkar vara den enda poängen med att träna.

Det är som om träning för kvinnor bara skulle vara en viktminskningskur :rolleyes:.Och nog blir jag liiite avundsjuk för att du kan anlita PT, i vår stad finns det inte ens någon :thumbdown:.

2012-05-18 @ 08:21:18
URL: http://bullochjag.blogspot.com
Postat av: Ellen

Folk brukade tala om grundkondition som de fick när de tränade något när de var kids. Typ fotboll etc.Kondition är ju något som försvinner inom en vecka, mer och mer ju mindre man gör. Så jag hörde förut att de talade om detta på radion, att grundkondition kanske egentligen bara är att man vet att trots att det gör ont och känns förjävligt så kan man kämpa på ett tag till.Alla kan :D

2012-05-18 @ 10:24:17
URL: http://knucklesandwich.blogg.se/
Postat av: Ann

Jag vet att man inte ska ge råd, men kan inte låta bli - du får ta det eller ej.

Men när du känner att du inte orkar mer och vill ge upp, försök då att bli arg. Säg ilsket för dig själv Faan, jävlar (eller grövre). Då ska du se att extra ork kommer och tröttheten försvinner. ;-)

2012-05-19 @ 21:05:07
Postat av: noize

I'm not sure about VERY intensive training being good for a beginner... It can create negative associations with exercise in the brain and cause injury. Be careful and don't push limits too much. It's best to ease yourself into intense training, by gradually increasing workout intensity over a few months. People who try to train over their limit are more likely to quit. Personally, I don't 100% trust trainers (that's why I always preferred to train myself, as I know my body. Trainer pushing too much = injury), as they can't fully know what's going inside you and when you need to ease out or stop. If you feel like things are unbearable, it's best to stop and switch activity (for example, when you're doing heavy lifting/bodyweight exercise and feel you need to quit, switch to stretching or yoga type of stuff, or ride a stationary bike, until you feel rested and can return to heavy activity)

2012-05-21 @ 02:25:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0